Ako uvariť karfiol tak, aby bol správne pripravený?
Naučte sa techniky varenia karfiolu a zistite, prečo sa oplatí po ňom siahnuť čo najčastejšie.
Užitočné rady na najlepší varený karfiol z portálu haps.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Varenie: Karfiol a jeho vlastnosti
Karfiol je zelenina, ktorá je mimoriadne výživná, a zároveň nám dodá množstvo vitamínov a živín.
Aby sme však nestratili cenné prvky nachádzajúce s v karfiole, musíme ho vedieť správne pripraviť.
Našťastie to nie je nič zložité.
Než sa však dostaneme k hlavnej téme, pozrime sa na niektoré z jeho užitočných vlastností:
spomaľuje proces starnutia
obsahuje vitamín K, C, B
je bohatý na horčík, fosfor, draslík a kyselinu listovú
pôsobí protizápalovo
Ako dlho variť karfiol?
Ako dlho variť karfiol, aby bol správne uvarený?
To závisí napríklad aj od týchto faktorov:
druh karfiolu (skorá alebo neskorá odroda)
jeho veľkosť
aké zariadenie používame: plyn alebo indukciu
Ako dlho variť karfiol?
Priemerná doba varenia stredne veľkého karfiolu je niekoľko minút.
Tento čas je približne 15 minút.
Karfiol nakrájaný na ružičky sa uvarí o niečo kratšie.
Na výborný varený karfiol podľa babičky potrebujeme:
1 karfiol
1 l vody
1 l mlieka
štipku soli
štipku kryštálového cukru
Postup:
V hrnci varíme mlieko s vodou.
Pridáme soľ a cukor.
Karfiol umyjeme a rozdelíme na menšie časti.
Asi po 10-15 minútach vidličkou skontrolujeme, či už je karfiol mäkký.
Potom precedíme pomocou sita alebo dierovanej naberačky.
Karfiol môžeme posypať opraženou strúhankou.
Ako pripraviť dusený karfiol?
Na trhu je množstvo druhov príslušenstva, ktoré nám naparovanie uľahčí.
Na tento účel môžeme použiť:
naparovací nástavec
profesionálny parník
Priemerná doba varenia karfiolu v pare je približne 10 minút.
Prajeme vám dobrú chuť!