Máte chuť na domáce pečivo, ale nechce sa vám čakať hodiny, kým si na ňom pochutnáte?
Máme pre vás vynikajúci tip na rýchle žemle, ktoré nekysnú.
Všetko stačí len zamiesiť, vytvarovať žemle a hneď dať piecť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Autorkou vynikajúceho receptu je Markétka.
Potrebujeme:
600 g hladká múka
370 ml vody
50 ml oleja
1,5 lyžičky cukru
Kocka droždia
1,5 lyžičky soli
Ďalej (voliteľné):
Sezamové semienka
Rasca
Mak
Hrubozrnná soľ
Iné semienka podľa chuti
Na potretie:
Vajíčko
Postup:
Nachystáme si väčšiu misku.
Do nej preosejmem múku.
Pridáme cukor, rozdrobené droždie.
Pridáme aj tekuté prísady a nakoniec soľ.
Zo všetkých prísad vypracujeme jednotné cesto.
Cesto musí byť hladké, bez hrudiek.
Ak si chcete uľahčiť prácu, použite šľahač s nástavcami na cesto.
Keďže cesto vôbec nekysne, hneď tvarujeme žemle.
Z tejto dávky vyjde asi 8 kusov.
Preložíme na plech vystlaný papierom.
Potrieme vajíčkom, posypeme semienkami alebo makom (podľa chuti).
A pečieme vo vyhriatej rúre na 250 stupňov asi 12 minút.
Ak chcete, na žemliach môžete pred pečením urobiť zárezy.
Neváhajte a skúste tento skvelý dezert ešte dnes.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)