Máte chuť vyskúšať na tieto veľkonočné sviatky niečo nové?
V tom prípade vám odporúčame vynikajúci recept na „poľský zemiakový šalát“. Šalát je ľahký, veľmi chutný a lahodný.
Hodí sa skvele k údenému mäsu, rezňom, ale aj len-tak, napríklad na večeru.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Do poľského zemiakového šalátu sa niekedy navyše pridáva aj reďkev, červená paprika, varené vajíčka a nesmú v ňom chýbať ani uhorky naložené v kôpre, ktoré sa postarajú o vynikajúcu chuť.
Ak máte kôpor radi, môžete ho dať aj ako zelenú vňať na osvieženie a dochutenie šalátu.
My sme ho vyskúšali aj na vianočné sviatky a chutil nám viac, ako klasický slovenský zemiakový šalát. Tento šalát je tiež ľahší.
Potrebujeme:
8 zemiakov
4 vajcia
4 mrkvy
1 menší koreň zeleru alebo ½ veľkého
3 uhorky v slanom náleve s kôprom
1/2 červenej cibule malej
3 vňate cibuľky (2 lyžice kôpru pažítky alebo petržlenovej vňate)
1/2 šálky majonézy
1/2 šálky gréckeho jogurtu
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžicu dijonskej horčice
soľ
korenie podľa chuti
Postup:
Zemiaky očistíme.
Dáme ich do hrnca so slanou vodou a uvaríme domäkka.
Varíme približne 20-30 minút.
Medzitým si uvaríme natvrdo vajcia.
Vajcia necháme vychladnúť a potom ošúpeme.
Mrkvu očistíme a nakrájame.
Rovnako si očistíme a nakrájame aj zeler a spolu s mrkvou uvaríme do mäkka.
Scedíme a necháme vychladnúť – rovnako aj zemiaky.
Kým zelenina chladne, pripravíme si ostatné prísady.
Zelenú cibuľku, uhorky aj červenú cibuľu nakrájame nadrobno.
Ak použijete reďkev alebo červenú papriku, pripravíme si aj tieto prísady.
Bylinky umyjeme a nasekáme.
Všetky prísady spolu preložíme do veľkej šalátovej misy.
Zvlášť si pripravíme dressing:
Majonézu zmiešame s jogurtom, kyslou smotanou, horčicou a dochutíme soľou a korením.
Primiešame k ostatným surovinám v miske a dobre zamiešame, aby sa zálievka prepojila s ostatnými prísadami.
Necháme aspoň hodinu odležať v chlade a môžeme podávať.
Tip:
Do zálievky môžete vmiešať aj 1-4 lyžičky cukru, chuť zálievky sa tak trochu zjemní.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)