Vzácny a dlho hľadaný domáci „Podplamenník“: 100-ročný slovenský recept na najlepší slaný koláč, aký sme ochutnali!

Dlho som hľadala, napokon našla a konečne aj vyskúšala. Podplamenník (alebo lepník) chutí ako zo slovenského jarmoku. Je fantastický, voňavý a navyše, keď máte dobrý recept, jeho príprava je skutočne jednoduchá.
[mashshare]

Dlho som hľadala, napokon našla a konečne aj vyskúšala.

 

 

Na jarmoku si ho dávam vždy a priznám sa, že hoci som sa snažila napodobniť aj doma, nikdy sa mi nepodarilo dosiahnuť tú správnu chuť cesta.

Až teraz som konečne našla recept, ktorý je pre mňa perfektný.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Podplameník (alebo lepník) chutí ako zo slovenského jarmoku.

Je fantastický, voňavý a navyše, keď máte dobrý recept, jeho príprava je skutočne jednoduchá.

 

 

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

150 ml teplého mlieka

1 lyžičku kr cukru

1 lyžičku soli

1 vajce

3 lyžice oleja

½ kocky čerstvého droždia

2 zemiaky

Na vrch:

 

 

350 g kyslej smotany

200 g slaninky

2 červené cibule

Postup:

 

 

V miske zmiešame vlažné mlieko, rozdrobené droždie a cukor.

Počkáme, kým vyjde kvások.

 

 

Zemiaky si uvaríme vo vode do mäkka.

Po uvarení scedíme a roztlačíme.

Do inej misky preosejeme múku.

Pridáme soľ, vajce, olej a aj zemiaky.

 

 

Nakoniec do cesta vmiešame aj kvások.

Vypracujeme cesto, ktoré je vláčne a hladké.

Podľa potreby pridáme múku alebo naopak mlieko.

 

 

Necháme podkysnúť.

Keď cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú dosku.

Ešte premiesime.

Necháme aspoň 15 minút odpočinúť.

 

 

Zatiaľ si pripravíme plech, ktorý dobre vymastíme olejom alebo masťou.

Môžete piecť aj na papieri na pečenie, ale na masti je najlepší.

Na plech navrstvíme rovnomerne cesto.

Ponaťahujeme ho rukami do všetkých rohov – treba myslieť na to, že cesto počas pečenia ešte narastie.

 

 

Potrieme kyslou smotanou, slaninkou nakrájanou na kocky a nakrájanou cibuľkou.

Šup do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút.

 

 

Okraje by mali byť zlatisté.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Julka Mišková

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes