Pri výrobe dokonalej veľkonočnej šunky existujú dve tajomstvá.
Jedným z nich je čas varenia – vždy varte toľko hodín, koľko šunka váži.
Druhým tajomstvom je správne ochutenie vody na varenie.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ak pridáte cibuľu a korenie, konečný výsledok bude oveľa chutnejší.
Najchutnejšia domáca šunka podľa receptu z portálu femina.
Potrebujeme:
2 kg údenej šunky
2 červené cibule
2 dcl suchého bieleho vína
5 strúčikov cesnaku
2 bobkové listy
1 ČL celého korenia
Postup:
Večer vopred namočíme šunku.
Na druhý deň ju vložíme do veľkého hrnca.
Šunku po okraj zalejeme vodou.
Pridáme celé strúčiky cesnaku.
Neošúpanú cibuľu rozpolíme.
A pridáme do hrnca.
Ďalej pridáme bobkový list a celé korenie.
Zalejeme bielym vínom.
Hrniec prekryjeme pokrievkou.
Od bodu varu varíme dve hodiny na miernom ohni.
Keď uplynie čas a mäso zmäkne.
Odstavíme ho z ohňa.
Mäso necháme vychladnúť vo varenej vode.
Potom mäso zabalené v alobale vložíme do chladničky.
Šunku bude ľahké nakrájať na druhý deň.
Zvyšnú šťavu z varenia vložíme do mrazničky a môžeme ju použiť neskôr, napríklad ako základ lahodnej hustej fazuľovej polievky.
Prajeme vám dobrú chuť!