VEĽKONOČNÝ točený koláč z hrnca: Cesto jemné ako pavučinka a jednoduchá príprava!

[mashshare]

Chcem sa podeliť o veľmi vzácny recept na točený veľkonočný koláč z hrnca.

 

 

Cesto je jemné ako pavučinka a úžasne vláčne.

Babička tento koláč robila v svojej starodávnej plynovej rúre a vždy vyšiel úplne fantasticky.

Veľkú noc si bez neho už ani nevieme predstaviť.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Tento starodávny recept sme našli na facebooku.

Na sladenie používa babička sacharín, ale môžete ho samozrejme nahradiť klasickým cukrom – pomer uvádzame nižšie.

Potrebujeme:

60 dkg múky (hladkej, nie hladkej),

1 dl oleja,

štipku soli

4 dl mlieka,

25 tabliet sacharínu /alebo 25 kociek cukru/alebo 25 lyžičiek cukru

5 dkg droždia

3 lyžičky cukru

Ďalej:

kakao

voda

1 vajce

alobal

Poznámka:

Koľko cukru sa rovná 1 zrnku sacharínu?
1 tableta zodpovedá sladivosti 6 g cukru.
Sladiaca sila 1 tablety je cca rovnaká ako 1 lyžička cukru.
jedna tableta = jedna kocka cukru

Postup:

 

 

Cukor rozdrobíme s droždím a pridáme k múke a k ostatným prísadám.

Mlieko musí byť vlažné.

Dobre prepracujeme cesto a potom rozdelíme na dve časti.

 

 

Jedno cesto vyvaľkáme na 1 cm hrubý obdĺžnik.

Do druhého zamiesime 3 lyžice kakaa, ktoré vopred zmiešame s 1-2 lyžicami mlieka.

 

 

Tmavý plát cesta preložíme na svetlý plát.

Teraz zavinieme a stočíme do tvaru slimáka.

 

 

Vložíme do maslom vymasteného 5-litrového hrnca (vhodného do rúry) a necháme kysnúť, kým nestúpne po okraj hrnca.

 

 

 

 

Potom potrieme. s vajíčkom a v predhriatej plynovej rúre najskôr necháme piecť na plný ohrev, potom keď je vrch zhnednutý, položíme na vrch alobal a pečieme na plnom ohni, spolu asi 50 minút.

 

 

 

Vyberieme, necháme vychladnúť na mriežke.

Na záver môžete poliať čokoládovou polevou.

 

 

Dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes