Chcem sa podeliť o veľmi vzácny recept na točený veľkonočný koláč z hrnca.
Cesto je jemné ako pavučinka a úžasne vláčne.
Babička tento koláč robila v svojej starodávnej plynovej rúre a vždy vyšiel úplne fantasticky.
Veľkú noc si bez neho už ani nevieme predstaviť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tento starodávny recept sme našli na facebooku.
Na sladenie používa babička sacharín, ale môžete ho samozrejme nahradiť klasickým cukrom – pomer uvádzame nižšie.
Potrebujeme:
60 dkg múky (hladkej, nie hladkej),
1 dl oleja,
štipku soli
4 dl mlieka,
25 tabliet sacharínu /alebo 25 kociek cukru/alebo 25 lyžičiek cukru
5 dkg droždia
3 lyžičky cukru
Ďalej:
kakao
voda
1 vajce
alobal
Poznámka:
Koľko cukru sa rovná 1 zrnku sacharínu?
1 tableta zodpovedá sladivosti 6 g cukru.
Sladiaca sila 1 tablety je cca rovnaká ako 1 lyžička cukru.
jedna tableta = jedna kocka cukru
Postup:
Cukor rozdrobíme s droždím a pridáme k múke a k ostatným prísadám.
Mlieko musí byť vlažné.
Dobre prepracujeme cesto a potom rozdelíme na dve časti.
Jedno cesto vyvaľkáme na 1 cm hrubý obdĺžnik.
Do druhého zamiesime 3 lyžice kakaa, ktoré vopred zmiešame s 1-2 lyžicami mlieka.
Tmavý plát cesta preložíme na svetlý plát.
Teraz zavinieme a stočíme do tvaru slimáka.
Vložíme do maslom vymasteného 5-litrového hrnca (vhodného do rúry) a necháme kysnúť, kým nestúpne po okraj hrnca.
Potom potrieme. s vajíčkom a v predhriatej plynovej rúre najskôr necháme piecť na plný ohrev, potom keď je vrch zhnednutý, položíme na vrch alobal a pečieme na plnom ohni, spolu asi 50 minút.
Vyberieme, necháme vychladnúť na mriežke.
Na záver môžete poliať čokoládovou polevou.
Dobrú chuť! :-)