Vynikajúci recept na tradičné francúzske zemiaky, podľa nášho rodinného receptu.
Môžete si byť istí, že keď upečiete takto, budú fantasticky šťavnaté a dokonale ochutené.
Recept máme od Majky.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
2 kg zemiaky
3 vajcia
1 klobása (ak máte radi, môže byť aj pikantná)
2 špekáčky (prípadne obyčajné párky)
1 menšia cibuľa
1 lyžica oleja
podľa chuti soľ
podľa chuti mleté čierne korenie
Omáčka:
180 ml 33% smotana na šľahanie
150 ml mlieko
1 lyžica plnotučná horčica
1 lyžica kyslá smotana
1vajce
podľa chuti soľ
podľa chuti mleté čierne korenie
Na posypanie:
120 g syra
Postup:
Zemiaky v šupke dobre umyjeme a dáme variť do osolenej vody.
Vajíčka uvaríme natvrdo.
Keď sú zemiaky uvarené, zelejeme vodu necháme vychladnúť.
Vychladnuté zemiaky ošúpeme a pretlačíme.
Uvarené vajíčka tiež ošúpeme a pretlačíme, pridáme k pretlačeným zemiakom.
Špekáčky a klobásku nakrájame na kocky.
Na panvicu pridáme olej, nakrájanú cibuľku a speníme. Po chvíľke pridáme aj nakrájané špekáčky a klobásku. Krátko orestujeme.
Omáčka:
1 surové vajíčko vymiešame s mliekom, smotanou na šľahanie, horčicou a kyslou smotanou.
Podľa chuti pridáme soľ a mleté čierne korenie.
Na zapekaciu misu rozložíme polovicu pripravených zemiakov.
Osolíme a okoreníme.
Na zemiaky rozložíme celú mäsovú zmes a zalejeme polovicou zálievky.
Na vrch pridáme pretlačené vajíčka.
Ďalej pridáme zvyšné zemiaky.
Osolíme, okoreníme a zalejeme zvyšnou zálievkou.
Zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov na 25 minút.
Po 25 minútach vyberieme, dáme dole alobal a posypeme strúhaným syrom, prípadne ešte opražnenými kúskami klobásky.
Vrátime späť do rúry a pečieme ďalších 20 minút do zlatista.