Pagáče som už skúšala na desiatky rôznych spôsobov, ale tento je bezkonkurenčne najlepší. Najviac sa mi osvedčilo spojenie domácej husacej masti a červenej cibuľky, Každý, kto túto delikatesu ochutná hneď zatúži po ďalšom kúsku. Presvedčte sa sami.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
1 lyžicu husacieho sadla
100 ml mlieka
1 lyžičku cukru
40 g čerstvého droždia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 vajce
200-300 ml kyslej smotany (podľa konzistencie cesta)
2-3 ks červenej cibule
3 lyžičky soli
Na mazanie:
Husacie sadlo
Na potretie:
1 rozšľahané vajce
Postup:
Cibuľku nakrájame nadrobno a orestujeme na troche husacej masti. Necháme vychladnúť.
Z vlažného mlieka, cukru a rozmeleného droždia prirpavíme kvások.
Múku zmiešame s masťou, vajíčkom, kvásom a smotanou. Vypracujeme jednotné hladké, pružné cesto.
Cesto na pracovnej ponaťahujeme (alebo rozvaľkáme) potrieme tenkou vrstvou masti a cibuľkou. Teraz začneme s prekladaním cesta. Najskôr prekladáme zľava doprava. Ľavú časť cesta zložíme najskôr približne na 2/3 a potom celkom preložíme smerom doprava. Rovnako potupujeme pri skladaní zhora nadol. Ide o to, aby sa náplň čo najlepšie dostala do cesta.
Cesto uložíme na chladné miesto približne na 1 hodinu.
Potom cesto rozvaľkáme, opäť potrieme masťou a posypeme cibuľkou. Opäť preložíme ako predtýma necháme opäť odpočívať 1 hodinu v chladničke alebo na chaldnom mieste.
Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 – 1,5 cm a vykrajujeme jednotlivé pagáčiky pomocou pohára. Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: receptneked