Ako nahradiť droždie na pečenie: Zopár tipov na domáci kvások!

[mashshare]

Živé kysnuté cesto je vždy zdravšie ako kvások z obchodu.

Umožňuje lepšie a rýchlejšie vstrebávanie sacharidov a tiež obohacuje cesto o živiny.

 

 

Zopár tipov ako nahradiť droždie z portálu sovkusom.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Kváskové cesto z chmeľu

Potrebujeme:

chmeľ

vodu

1 PL kryštálového cukru

80 g pšeničnej múky

 

 

Postup:

Chmeľ zalejeme vodou v pomere jedna ku dvom a varíme ho, kým sa množstvo tekutiny nezníži na polovicu.

Potom vývar prefiltrujeme a nalejeme do pohárov (200 ml).

 

 

Na jeden pohár kvásku budeme potrebovať lyžicu cukru a 80 g pšeničnej múky.

Kvások prikryjeme utierkou.

 

 

Necháme dva dni na teplom mieste.

Potom ho vložíme do chladničky.

 

 

Chmeľový kvások použijeme v množstve 1/2 šálky na 1 kg pšeničnej múky.

Kvások z hrozienok

 

 

Potrebujeme:

150 g hrozienok

vodu

1 PL kryštálového cukru

Postup:

Kvások z hrozienok je sladší a aromatickejší.

Napriek tomu, že neobsahuje múku, dajte pozor na divoké kvasinky, ktoré sú na šupke hrozna.

 

 

Hrozienka zalejeme teplou vodou a pridáme cukor.

Najlepšie je pripraviť kvások v fľaši.

 

 

Vrch prekryjeme štyrmi vrstvami gázy.

Necháme na teplom mieste 5 dní, po ktorých bude kvások pripravený.

 

 

Zemiakový kvások

Potrebujeme:

2 hrste chmeľu

2 l vody

100 g soli

200 g kryštálového cukru

12 zemiakov

2 PL škrobu

25 g suchého droždia

Postup:

Chmeľ pridáme do hrnca a nalejeme vodu.

Pridáme soľ a cukor.

Privedieme do varu, potom vývar precedíme.

 

 

Zemiaky nastrúhame, zmiešame so škrobom a uvaríme v chmeľovom vývare do želé.

Potom do teplej zmesi pridáme 25 g droždia, premiešame a necháme na teplom mieste v trojlitrovej nádobe prikrytej gázou.

 

 

Za deň bude kvások hotový.

 

 

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes