Vynikajúci sedliacky recept zo zemiakov. Tieto pampúchy sú jemné, nadýchané a nesmierne chutné.
Sú vynikajúce samé o sebe aj ako doplnok k omáčkam či hustým polievkam.
Vynikajúci recept sme našli na kanáli PAZANDA_TV.
Tradičné jedlo Slovákov
Sedliacke zemiakové pampúchy sú chutné a sýte jedlo, ktoré je na Slovensku už stáročia obľúbené. Sú vyrobené z vareného zemiakového cesta, ktoré sa vytvaruje do guliek a potom sa uvarí vo vriacej vode. Pampúchy sa potom podávajú s rôznymi omáčkami, syrmi alebo kyslou smotanou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Zemiaky sú na Slovensku základnou potravinou už od nepamäti. Sú lacné, dostupné a dajú sa z nich pripraviť rôzne jedlá. Zemiakové jedlá sú preto na Slovensku veľmi obľúbené a sú súčasťou tradičnej slovenskej kuchyne. Sedliacke zemiakové pampúchy sú jednoduché a nenáročné na prípravu, a preto sú ideálne pre rušný životný štýl. Sú tiež skvelým spôsobom, ako využiť zvyšné varené zemiaky.
Potrebujeme:
350 g zemiakov (ošúpaných);
500 g hladkej múky;
200 ml vody v ktorej sa zemiaky varili;
1 čajová lyžička soli;
1 lyžica cukru;
1 vajce;
1 polievková lyžica suchého droždia;
2 polievkové lyžice rastlinného slnečnicového oleja (plus na vyprážanie).
Postup:
Zemiaky dáme uvariť do vody s trochou soli.
Potom scedíme vodu a roztlačíme ich šťouchadlom na kašu.
Pridáme vodu, v ktorej sa varili zemiaky.
A dobre premiešame. Potom pridáme soľ, cukor a vajce.
Po zamiešaní a zjednotení pridáme suché droždie.
Priamo do misy preosejeme 500 g múky.
Cesto trochu premiešame, potom pridáme rastlinný olej.
Nakoniec by cesto malo byť mäkké a nelepivé – podľa potreby pridáme múku alebo vodu zo zemiakov.
Cesto pomastíme trochou rastlinného oleja.
Prikryjeme fóliou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto rozdeľte na pomúčenej pracovnej doske na 12 rovnakých kúskov.
Tvarujte z nich guľky a potom placky.
Rozohrejeme panvicu s trochou rastlinného oleja.
Opečieme na miernom ohni, kým z oboch strán pekne nezhnednú.
Vytiahnite ich na tanier a podávame!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: