Vynikajúci recept na koláč s makovou a orechovou plnkou.
Vyskúšajte a výsledok si zaručene zamilujete.
Tento koláčik je hitom každej našej jesene a dokonca nechýba ani počas sviatkov.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Cesto:
500 g hladká múka
200 g maslo
100 g práškový cukor
1/2 ks citrón – kôra
1/2 lyžičky soľ
1 ks vajce
100 ml mlieko
20 g čerstvé droždie
Náplň:
200 g mleté vlašské orechy
100 g mletý mak
150 g kryštálový cukor
marhuľový džem
čučoriedkový džem
Postup:
Pripravíme si plech o veľkosti 25 x 35 cm.
Dno vymastíme tenkou vrstvou masla.
Zo všetkých surovín na prípravu cesta spracujeme guľôčku.
Tú zabalíme do potravinárskej fólie.
Odložíme do chladničky na minimálne pol hodinu.
Po pol hodine cesto vyberieme.
Rozdelíme ho na 4 rovnaké časti a na pracovnej doske ho rozvaľkáme na veľkosť plechu.
Plát cesta uložíme na dno formy.
Potrieme marhuľovou marmeládou, posypeme orieškami a polovicou cukru.
Položíme druhý plát cesta, ktorý potrieme čučoriedkovou marmeládou.
Posypeme mletým makom.
Zakryjeme tretím cestom, potrieme marhuľovou marmeládou a navrstvíme zvyšné oriešky a cukor.
Zakryjeme posledným cestom.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 40 minút.
Po upečení koláč vyberieme.
Necháme vychladnúť a vrch posypeme práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)