Vynikajúci recept na jablkový koláč s krehkým cestom a šťavnatou plnkou.
Fantastický recept, ktorý treba mať v každej domácej kuchárke.
Určite ho skúste.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Cesto:
45 dkg hladkej múky
2 žĺtky
25 dkg masla alebo margarínu
1 ČL soli
1 dl mlieka
2 lyžičky cukru
1 balenie čerstvého droždia (50 g)
1 vajce ( na potretie)
Náplň:
6 kusov jabĺk
20 dkg cukru
1 vrchovatá lyžička škorice
1 kus citróna
Postup:
Zohrejte mlieko, pridajte cukor, premiešajte a potom do neho rozdrobte droždie.
Kým kvások vzíde, odložíme bokom.
Múku zmiešame so soľou, v strede urobíme jamku.
Vlejeme dva žĺtky.
Do cesta rozdrobíme maslo alebo margarín a pridáme kvások.
Vymiesime z neho vláčne cesto.
Ak sa príliš lepí, môžete pridať viac múky, ak je príliš suché, mlieko, ale cesto by nemalo byť tvrdé.
Prikryjeme a necháme odpočívať.
Na plnku ošúpte a nastrúhajte jablká, nechajte pár minút postáť a potom vytlačte šťavu.
Pridajte cukor, škoricu a šťavu z polovice citróna.
Dôkladne premiešajte.
Pripravíme si plech na pečenie 20×40 cm. Vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Cesto rozdelíme na dve časti a potom vyvaľkáme na pomúčenej doske.
Jednu polovicu rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra a vložte do pekáča.
Na vrch nasypeme krupicu alebo strúhanku, aby jablková plnka cesto nepremočila.
Medzitým si pripravíme plnku – ak šťava odtiekla – opäť vytlačíme, potom ňou posypeme cesto, aby sa dostala všade.
Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a položíme na vrch plnky.
Na niekoľkých miestach ho popichajte vidličkou a potom potrite vajíčkom.
Pečieme 35-40 minút, kým vrch nie je zlatohnedý.
Podávame posypané práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)