Piecť s vlastným domácim kváskom je zdravšie, chutnejšie, ale najmä príjemnejšie, keďže výsledný produkt je naozaj celý váš.
Dnes vám prinášame jednoduchý návod, ako si vlastný domáci kvások vyrobiť. Bude to trvať niekoľko dní, keďže kvások nemožno vyrobiť na počkanie. Výsledok však bude stáť za to!
Ako si vyrobiť vlastný domáci kvások:
- 1. deň: Zhruba 50 g múky a asi 50 ml teplej vody zmiešajte vo väčšom sklenenom pohári. Vzniknúť by malo tekuté, ale husté cesto (ako na lievance). Pohár prikryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote do druhého dňa odležať.
- 2. deň: Cestíčko premiešajte a ovoňajte – malo by byť mierne kyslé. Pridajte doň 2 lyžice ražnej múky a teplú vodu (podľa konzistencie cesta). Opäť dobre premiešajte a nechajte odležať do druhého dňa.
- 3. deň: V cestíčku by ste mali vidieť tvoriace sa vzduchové bublinky. To je správne, stačí ho iba premiešať, pridať dve lyžice ražnej múky a teplej vody (aby bolo cesto stredne husté). Opäť nechajte odležať do ďalšieho dňa.
- 4. deň: Kvások by mal byť hotový. To spoznáte tak, že v ňom bude veľa bubliniek, bude mať kyslú vôňu a pri pozorovaní bude cesto rásť. Tento efekt majú na svedomí baktérie, ktoré spracúvajú múku a tvoria pri tom oxid uhličitý.
Na pečenie je najvhodnejší čas vtedy, keď baktérie spracujú všetku múku. Kvások vtedy prestane rásť a začne klesať.
Trvanlivosť kvásku je zhruba 10-14 dní, pričom ho treba aspoň raz do týždňa „prikŕmiť“ lyžičkou múky a lyžičkou vody. Potom dobre zamiešať a skladovať v chladničke.
Ako kvások rozkvasiť
Nebojte sa, že by ste kvások nemohli použiť pri pečení s iným typom múky, než je ražná múka. Stačí doň pridať múku, s ktorou budete piecť. Do kvásku pridajte 150 mililitrov vody a 150 miligramov múky, zamiešajte a nechajte prikryté kvasiť.
Kvások bude už po pár hodinách zväčšovať svoj objem a bude mať bublinky.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Z takto rozkvaseného kvásku na pečenie odoberte znovu dve lyžičky do nádobky a kvások si uložte do chladničky, kde bude znovu čakať na ďalšie pečenie alebo prikŕmenie. Ostatný oživený kvások použite do cesta.