Chuti pravého Tiramisu sa nič nevyrovná. Tento dezert je ako stvorený pre pohodové popoludnie v kruhu najbližších. Navyše, príprava tejto pochúťky je skutočne jednoduchá a zvládnete ju hravo a rýchlo. Neváhajte a ochutnajte neodolateľný dezert. Ako náhradu za mascarpone môžete použiť aj pomazánkové maslo, alebo dokonca jemný tvaroh. Najlepšie však tento dezert chutí s klasickým mascarpone.
Potrebujeme:
4 žĺtky
100 g práškového cukru (dezert nie je príliš sladký, ak máte radi veľmi sladké dezerty, pridajte cukor)
500 g mascarpone
250 ml smotany na šľahanie
2 balenia dlhých piškót (48 ks)
250 ml silnej čiernej kávy
Rum
Postup:
Žĺtky ušľaháme s práškovým cukrom a zmes preložíme nad paru. Šľaháme, kým penistá zmes nezhustne (trvá to približne 15-20 minút). Zložíme z parného kúpeľa a necháme vychaldnúť.
Pripravíme si silnú čiernu kávu a necháme vychladnúť.
Do vychladnutej žĺtkovej zmesi vmiešame mascarpone. Premiešame, aby nám vznikla jednotný krém.
V samostatnej miske ušľaháme smotanu na tuhú šľahačku. Tú opatrne vmiešame do žĺkového krému a prešľaháme šľahačom pri nízkych otáčkach, aby sa šľahačka a krém prepojili.
Vychladnutú kávu môžeme scediť, aby sme sa zbavili sósu. Do scedenej kávy pridáme rum podľa chuti. Plech na pečenie vyložíme piškótami, ktorých jednu stranu krátko namočíme v káve. Prípadne môžeme piškóty uložiť na dno plechu a až potom pokvapkať kávou.
Na piškóty navrstvíme polovicu krému, opäť uložíme máčané piškóty a nakoniec opäť navrstvíme krém. Vrch posypeme kakaom alebo strúhanou horkou čokoládou. Necháme dobre stuhnúť na chladnom mieste a môžeme servírovať.
zdroj: coolinarika