Vzdušná, jemná, svieža piškótová torta, ktorá sa ľahko pripravuje.
Tento recept mi poradila moja mama a pripravujem ho dosť často.
Výborný recept z youtube kanála Вкусно Просто Быстро – Домашняя кухня na jemnú piškótovú tortu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
4 žĺtky
štipku soli
4 bielky
6 PL (zarovnaných) kryštálového cukru
3 ČL vanilkového cukru
6 PL (zarovnaných) pšeničnej hladkej múky
40 ml mlieka
4 PL rastlinného oleja
Ak si nie ste istí, môžete pridať 1 čajovú lyžičku (5 gramov) prášku do pečiva na cesto. My sme nepridali.
Postup:
Do pohára s cukrom pridáme vanilkový cukor a lyžičkou premiešame.
Do misky s olejom pridáme mlieko a zamiešame.
Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky.
Do žĺtkov pridáme soľ a metličkou vyšľaháme.
Do misky s bielkami pridáme soľ a mixérom šľaháme pri minimálnej rýchlosti.
Keď sú bielky rozšľahané na penu, zvýšime na strednú rýchlosť a v troch fázach pridávame cukor.
Keď je cukor úplne rozpustený, postupne zvyšujeme rýchlosť mixéra na maximum.
Do zmesi nalejeme žĺtky a jemne krúživými pohybmi špachtľou premiešame do hladka.
Potom preosejeme múku a miešame, kým nevznikne homogénna hmota. (Ak si nie ste istí, môžete do cesta pridať 1 ČL prášku do pečiva).
Trochu cesta pridáme do misky s mliekom a olejom (pridáme len toľko, aby zmes nebola príliš tekutá alebo príliš hustá), premiešame a nalejeme do misy s cestom.
Krém jemne vymiešame krúživými pohybmi, kým nebude hladký.
Cesto pomaly nalejeme do formy na tortu vystlanú papierom na pečenie a rovnomerne ho zarovnáme.
Do stredu vložíme špajľu a bez toho, aby sme ju zdvíhali zo spondej časti, nakreslíme špirálu v smere hodinových ručičiek.
Formu vložíme do predhriatej rúry a pečieme 40-45 minút pri teplote 170°C.
Po upečení zdvihnutím udrieme formou niekoľkokrát do stola, aby sa torta uvoľnila z formy.
Odstránime formu, papier a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: