Vynikajúci domáci recept z maslového cesta, čokoládovej polevy a famózneho bielkového krému. Chutí ešte lepšie, ako vyzerá.
Potrebujeme:
Na cesto:
480 g hladkej múky
320 g zmäknutého masla
160 g práškového cukru
2 žĺtky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
½ bal. prášku do pečiva
Strúhanú kôru z jedného citróna
Bielkový krém:
8 bielkov
600 g kryštálového cukru
150 ml prevarenej vody
Citrónovú šťavu z ½ citróna
Poleva:
90 g čokolády na varenie
4-5 lyžíc slnečnicového oleja
Postup:
Z ingrediencií na cesto vymiešame hladké, jednotné cesto. Podľa konzistencie cesta môže pridať viac múky, alebo naopak vody. Cesto zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 4-6 cm. Kolieska preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým pečivo nebude na povrchu zlatisté.
Teraz si pripravíme krém. 400 g cukru zmiešame s 150 ml prevarenej vody. Preložíme na plameň a uvaríme cukrový sirup. Varíme, kým sa väčšina vody neodparí.
Vaječné bielky ušľaháme so štipkou soli a postupne do bielkovej hmoty pridávame zvyšný cukor. Potom preložíme nad paru a šľaháme, pritom postupne pridávame do cukrový sirup a citrónovú šťavu. Ušľaháme pevnú bielkovú hmotu (šľahanie nad parou trvá približne 20 minút).
Bielkový krém navrstvíme do cukrárenského vrecka a navrstvíme na polovicu upečených sušienok. Na krém potom uložíme druhú polovicu upečených sušienok.
Posledným krokom je príprava polevy. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s olejom a natrieme na vrchné sušienky.
Čokoládu necháme stuhnúť a veže uložíme na chladné miesto, aby dostatočne stuhli.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)