Zdravá a chutná žihľavová šťava BEZ KONZERVANTOV: Osviežujúci nápoj, ktorý prináša aj zdravotné benefity!

[mashshare]

Konzumácia sezónnych potravín môže nášmu telu priniesť mnoho výhod.

 

 

Žihľava patrí medzi najlepšie rastliny na očistu, omladenie a posilnenie organizmu, pričom džús z tejto rastliny je veľmi chutný.

Je bohatá na vápnik, železo, draslík, horčík, zinok, meď a ľahko asimilované bielkoviny.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Obsahuje tiež vitamín C, vitamíny A, B, D a K.

 

 

Postupujte podľa tohto receptu z youtube kanála Sok od kopriva – Sunčane staze a pripravte si sirup, ktorý chutí aj deťom!

Aké sú účinky žihľavy podľa ľudovej medicíny?

– znižuje hladinu cukru v krvi,

– lieči artritídu,

– úľava pri menštruačných kŕčoch,

– znižuje hyrpetneziu,

– zlepšuje trávenie a urýchľuje metabolizmus,

– doplní vám železo,

– čistí pečeň, pomáha obličkám a pankreasu,

– krajšia pokožka (pomoc pri chronických zápaloch pokožke, akné a ekzémoch),

– pomôže vám schudnúť,

– zmierňuje hnačku,

– zvyšuje tvorbu materského mlieka,

– lepšia kvalita vlasov a nechtov,

– pomáha s osteoartritídou,

– očistí organizmus od toxínov a škodlivín,

– bojuje proti chudokrvnosti,

-znižuje riziko rakoviny prostaty,

– bojuje proti zápalu – vonkajšiemu aj vnútornému,

– pomáha pri nevoľnosti,

– pomôže pri alergickej nádche,

– lieči prechladnutie,

– pomoc pri vredoch a akútnych tráviacich ťažkostiach.

Ako žihľavovú šťavu vyrobiť jednoducho u vás doma?

 

 

Potrebujeme:

3 l vody

50 vrcholčekov mladej žihľavy

1 kg kryštálového cukru

3 balíčky kyseliny citrónovej

1 citrón

voliteľné: príchuť kiwi

Postup:

 

 

Do misy si nalejeme vodu.

Pridáme mladú žihľavu.

Nasypeme všetok cukor.

 

 

Následne pridáme kyselinu citrónovú.

Všetko premiešame. 

 

 

Pridáme aj šťavu z citróna.

Znovu premiešame.

Prikryjeme bavlnenou utierkou.

Necháme 10 hodín odstáť. 

 

 

Občas premiešame, aby sa cukor roztopil.

Môžeme pridať trochu sirupu s príchuťou kivi.

 

 

Sirup dodá tekutine ešte krajšiu zelenú farbu. 

Šťavu si precedíme cez sitko.

 

 

Môžeme ozdobiť plátkom citróna.

Podávame.

Dobrú chuť! :-)

Video návod: 

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes