Kysnuté cesto DO CHLADNIČKY: Vydrží vám TÝŽDEŇ a sú z neho najlepšie langoše, buchty aj záviny!

Vynikajúce univerzálne cesto, ktoré nemusíte použiť hneď, ale môžete ho postupne využívať celý týždeň.
[mashshare]

Vynikajúce univerzálne cesto, ktoré nemusíte použiť hneď, ale môžete ho postupne využívať celý týždeň.

 

 

Z tohoto cesta zvyknem robiť najmä langoše, ale dá sa použiť aj na prípravu najrôznejších slaných aj slaných receptov.

Vyskúšajte z neho napríklad pizzu, buchty a dokonca aj závin či šišky.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Potrebujeme:

1 kg hladká múka

2 vajcia

250 ml kyslá smotana

4 deci mlieko

štipka soľ

1 kocka čerstvé droždie

trochu cukru

Postup:

Na úvod treba povedať, že príprava tohto cesta je veľmi jednoduchá a rýchla.

Najprv si ako v prípade klasického cesta pripravíme kvások.

Do misky nalejeme polovicu mlieka, rozdrobíme droždie a trochu cukru.

Premiešame a necháme vyjsť kvások.

 

 

Vo väčšej mise zatiaľ zmiešajte múku, soľ, vajcia a kyslú smotanu.

Pokiaľ chcete robiť sladké i slané pokrmy, tak dajte iba štipku soli a chuť už doladíte pred varením.

Potom ho zmiešajte s kváskom a vypracujte hladké cesto.

Teraz prichádza najväčšia zmena, pretože ho nedáte kysnúť.

 

 

 

Namiesto toho ho zabaľte do väčšieho igelitového vrecka a uložte ho do chladničky.

Potom si už kedykoľvek odoberiete toľko, koľko práve potrebujete.

 

 

Cesto môžete mať v chladničke päť až sedem dní.

Vďaka pôsobeniu chladu vám vydrží a nepokazí sa.

 

 

Stačí z neho odobrať a môžete pripraviť novú pochúťku.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes