Vynikajúce univerzálne cesto, ktoré nemusíte použiť hneď, ale môžete ho postupne využívať celý týždeň.
Z tohoto cesta zvyknem robiť najmä langoše, ale dá sa použiť aj na prípravu najrôznejších slaných aj slaných receptov.
Vyskúšajte z neho napríklad pizzu, buchty a dokonca aj závin či šišky.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 kg hladká múka
2 vajcia
250 ml kyslá smotana
4 deci mlieko
štipka soľ
1 kocka čerstvé droždie
trochu cukru
Postup:
Na úvod treba povedať, že príprava tohto cesta je veľmi jednoduchá a rýchla.
Najprv si ako v prípade klasického cesta pripravíme kvások.
Do misky nalejeme polovicu mlieka, rozdrobíme droždie a trochu cukru.
Premiešame a necháme vyjsť kvások.
Vo väčšej mise zatiaľ zmiešajte múku, soľ, vajcia a kyslú smotanu.
Pokiaľ chcete robiť sladké i slané pokrmy, tak dajte iba štipku soli a chuť už doladíte pred varením.
Potom ho zmiešajte s kváskom a vypracujte hladké cesto.
Teraz prichádza najväčšia zmena, pretože ho nedáte kysnúť.
Namiesto toho ho zabaľte do väčšieho igelitového vrecka a uložte ho do chladničky.
Potom si už kedykoľvek odoberiete toľko, koľko práve potrebujete.
Cesto môžete mať v chladničke päť až sedem dní.
Vďaka pôsobeniu chladu vám vydrží a nepokazí sa.
Stačí z neho odobrať a môžete pripraviť novú pochúťku.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)