Vynikajúci recept na domáce rožky, ktoré robím doma skutočne pravidelne, pretože sú vynikajúce a veľmi rýchle – nekysnú, s cestom pracujete hneď.
Ak chcete v tejto situácii chodiť čo najmenej, tento recept sa vám určite skvele hodí.
Potrebujeme:
30 g čerstvého droždia
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 KL cukru
1 KL soli
200 g hladkej múky
200 g ražnej múky
275 ml vlažného mlieka
30 g rozpusteného masla
Postup:
V malej miske zmiešame droždie s trochou mlieka a cukrom.
Obidva druhy múky zmiešame so soľou.
Pridáme zbytok mlieka.
Pridáme aj maslo a rozmiešané droždie.
Vypracujeme hladké cesto.
Podľa potreby môžeme pridať mlieko, ak je cesto príliš tuhé alebo múku, ak je riedke.
Cesto rozdelíme na 10 približne rovnakých častí.
Každý kúsok rozvaľkáme približne do tvaru trojuholníku.
Zrolujeme od širšej strany k užšej.
Prípadne rozvaľkáme do tvaru oválu a jednoducho zrolujeme – rožteky budú mať iný tvar ale chuť to samozrejme neovplyvní :-).
Položíme na plech vystlaný s papierom na pečenie.
Pred pečením ich potrieme vodou a môžeme posypať semienkami.
Rúru si predohrejeme na 200°C, rožky dáme do vyhriatej rúry spolu s hrnčekom horúcej vody.
Pečieme asi 10 minút, do zlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)