Chcete tento rok vyskúšať na vianoce niečo nové? Prinášame vám nápady na chutné a skutočne originálne vianočné sušienky, ktoré krásne vyzerajú a chutia ešte lepšie. Navyše, príprava týchto dobrôt je skutočne jednoduchá a môžete do nej zapojiť aj svoje deti. Sušienky môžete ochutiť škoricou, koriandrom alebo zázvorom.
Dvojfarebný čokoládový mackovia
Potrebujeme:
100 g zmäknutého masla
100 g hnedého cukru
2 bal. vanilkového cukru
1 vajce
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
2 lyžičky vanilkového extraktu
20 g mliečnej alebo horkej čokolády (2 riadky)
3 lyžičky kakaa
1 lyžičku prášku do pečiva
Štipku soli
250 – 300 g hladkej múky
Postup:
maslo, cukor a vanilkový cukor ušľaháme do peny. Pridáme vajce, vanilkový extrakt a vymiešame jednotnú hmotu.
Nakoniec po častiach primiešame múku s práškom do pečiva a soľou.
Najskôr miešame mixérom a potom miesime ručne.
Cesto rozdelíme na dve časti. Jedna ostane biela a do druhej pridáme rozpustenú čokoládu spolu s kakaom.
Teraz pristúpime k formovaniu jednotlivých sušienok. Z tmavej čokolády formujeme telo, hlavu, ušká, tvár a gombíky. Farby striedame podľa toho, ako chceme, aby sušienky vyzerali.
Sušienky pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Pri teplote 180 stupňov pečieme 15-20 minút.
Roztomilé hríbiky
Potrebujeme:
460 g hladkej múky
200 g masla
150 g práškového cukru
1 lyžičku vanilkového cukru
2 vajcia
40 g škrobu
1 bal. prášku do pečiva
1 lyžicu kakaa
Postup:
Zmäknuté maslo ušľaháme metličkou s práškovým a vanilkovým cukrom. Do hmoty postupne vmiešame obe vajcia – jedno po druhom.
Nakoniec vmiešame do hmoty múku spolu s práškom do pečiva a škrobom.
Vypracujeme jednotné cesto, ktoré prikryjeme fóliou a vložíme na 30 minút do chladničky.
Cesto rozdelíme na 46-48 guličiek približne rovnakej veľkosti a rozložíme ich na plech, vystlaný papierom na pečenie.
Tenké hrdlo nádoby (alebo tenkú rúrku) vložíme do kakaa a potom v strede každej guličky urobíme odtlačok – nohu hríbika.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.
Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.
Medvedie objatie
Potrebujeme:
Cesto:
300 g hladkej múky
200 g Palmarinu
10 g vanilkového cukru
100 g práškového cukru
1 žĺtok
1/3 lyžičky citrónovej kôry
Ďalej budeme potrebovať:
Mandle (prípadne iné orechy)
1 bielok na potretie – voliteľné
Postup:
V miske zmiešame všetky suroviny na cesto. Rukami vypracujeme tuhé cesto. Zabalíme ho do fólie a na noc vložíme do chladničky.
Na druhý deň cesto vyberieme, preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm.
Pomocou vykrajovátka vykrojíme z cesta medíkov. Ceruzkou im urobíme nos a očká.
Potom labky medvedíkov potrieme bielkom a spojíme ich s orechom. Ak nepoužijeme bielok môžeme labky k orechu pripevniť pomocou nutelly alebo džemu.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 5-7 minút.