Vynikajúci a starý sedliacky recept, ktorý sa aj dnes teší veľkému úspechu.
Je to sýte, jednoduché a veľmi, veľmi chutné jedlo.
Recept určite dobre poznáte, my ho však odporúčame podľa kanálu Einfache Rezepte.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov (4 väčšie zemiaky)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
300 gramov múky (moja babička používa zmes hladkej a polohrubej múky)
350 gramov kyslej kapusty
1-2 cibule
2 ČL soli
150 gramov údenej slaniny (voliteľné)
150 g tučnej slaniny
Poznámka:
Množstvo múky v recepte je orientačné, pridávame ho podľa potreby, podľa konzistencie cesta.
Postup:
Najskôr si nachystáme údenú slaninku (ak ju nemáte, v recepte nemusí byť).
Nakrájame ju na kúsky a na panvici osmažíme.
Keď je slaninka pekne opečená, zložíme ju z plameňa.
Teraz si nachystáme tučnú slaninu a nakrájame ju na kocky.
Na čistej panvici si túto slaninu necháme „vyškvariť“.
Keď je slaninka vyškvarená, pridáme cibuľku nakrájanú nadrobno a spolu restujeme.
K slanine a cibuli pridáme kyslú kapustu.
Podľa potreby ju môžeme pred prípravou zliať.
Slaninku spolu s kapustou necháme na panvici restovať.
Cesto:
Zemiaky nastrúhame pomocou kuchynského robota alebo ručne.
Z postrúhaných zemiakov je dobré opatrne zliať vodu.
Ak by sme vodu nechali, museli by sme pridať viac múky a halušky by boli tvrdé.
Zmiešame s múkou a lyžičkou soli.
Vymiešame jednotné cesto.
Do vody dáme 1 lyžičku soli a pomocou haluškovača hádžeme do vody halušky.
Varíme, kým halušky nezačnú plávať na hladine.
Halušky zlejeme a zmiešame s kapustovu zmesou na panvici.
Nakoniec pridáme aj slaninku, ktorú sme orestovali na začiatku.
Podávame.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: