Ponúkame vám recept na lahodné cesto, ktorého príprava je veľmi jednoduchá.
Večer ho vymiesite a ráno z neho môžete upiecť to, po čom vaše chuťové poháriky túžia.
Toto cesto je vhodné na prípravu pizze, rôznych sušienok, buchiet, koláčov a pod.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tento recept z portálu retete-usoare je veľmi jednoduchý a chutný!
Počas pečenia cesto nestúpa, ale zostáva mäkké a nevysychá.
Môžete ho skladovať v chladničke niekoľko dní, aj celý týždeň.
V prípade potreby ho jednoducho vyberte a použite.
Potrebujeme:
50 g čerstvého droždia alebo 2 ČL sušeného droždia
1/2 ČL soli
250 ml mlieka (vlažného)
2 PL kryštálového cukru
100 – 150 g zmäknutého masla
3,5 šálky hladkej múky (objem šálky 250 ml)
Druhá možnosť:
50 g kryštálového cukru
40 g masla
30 g bravčovej masti
250 ml mlieka (vlažného)
500 g hladkej múky
8 g sušeného droždia
1/2 ČL soli
Postup:
Do misky si namrvte čerstvé droždie alebo nasypte sušené.
Pridajte soľ a cukor.
Pridáme maslo (alebo maslo s bravčovou masťou) a mlieko.
Následne nasypeme hladkú múku.
Vymiesime kompaktné cesto, ktoré bude mäkké a vláčne.
Po vymiesení dáme cesto do chladničky, kde zväčší objem.
V chladničke by malo cesto odpočívať aspoň 1,5 hodiny.
Teraz už môžete podľa potreby z cesta hocikedy upiecť pizzu, koláče alebo iné pečivo.
Dobrú chuť!