Fantastický vianočný dezert, ktorý má u nás v rodine už svoje tradičné miesto.
Bohatá plnka a jemné cesto sa ideálne dopĺňajú a výsledkom je fantasticky chutná koláčik.
Určite skúste, chuť je bohatá a vynikajúca!
Postup:
Cesto:
500 g hladká múka
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 g maslo
100 g práškový cukor
1/2 ks citrón – kôra
1/2 lyžičky soľ
1 ks vajce
100 ml mlieko
20 g čerstvé droždie
Náplň:
200 g mleté vlašské orechy
100 g mletý mak
150 g kryštálový cukor
marhuľový džem
čučoriedkový džem
Postup:
Pripravíme si plech o veľkosti 25 x 35 cm.
Dno vymastíme tenkou vrstvou masla.
Zo všetkých surovín na prípravu cesta spracujeme guľôčku, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie.
Odložíme do chladničky na minimálne pol hodinu.
Po pol hodine cesto vyberieme, rozdelíme ho na 4 rovnaké časti a na pracovnej doske ho rozvaľkáme na veľkosť plechu.
Plát cesta uložíme na dno formy, potrieme marhuľovou marmeládou.
Posypeme orieškami, polovicou cukru, položíme druhý plát cesta, ktorý potrieme čučoriedkovou marmeládou a posypeme mletým makom.
Zakryjeme tretím cestom, potrieme marhuľovou marmeládou a navrstvíme zvyšné oriešky a cukor.
Zakryjeme posledným cestom.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 40 minút.
Po upečení koláč vyberieme, necháme vychladnúť.
Vrch posypeme práškovým cukrom.
Tip od nás:
Náplne môžete rozložiť podľa svojich predstáv a chuti. Koláč môže zakaždým vyzerať inak.
Prajeme vám dorbú chuť! :-)