Pochutnajte si na úžasnom biskupskom chlebíku, ktorý vám prinesie sviatočnú atmosféru do príbytkov.
Vychutnajte si ho s rodinou napríklad pri čaji.
Jednoduchý recept z youtube podľa ktorého si pripravíme výnimočný a voňavý biskupský chlebík.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na cesto:
260 g polohrubej múky
štipku soli
1 PL prášku do pečiva
3 vajcia
225 g cukru
120 ml rastlinného oleja
240 ml mlieka
1 PL esencie alebo vanilkového extraktu
Na plnku:
1 jablko
citrónovú kôru
1/2 lyžičky citrónovej šťavy
50 g hrozienok
50 g kandizovaného ovocia
30 g vlašských orechov
1 PL pšeničnej múky
Na polevu:
100 krupicového cukru
mlieko
Na posyp:
kandizované ovocie podľa chuti
orechy podľa chuti
Postup:
Do väčšej misky pridáme múku, prášok do pečiva, soľ.
Zmes dobre zamiešame.
Do mixéra pridáme vajcia, cukor, olej a počas šľahania postupne pridáme mlieko, kým nám nevznikne riedka zmes.
Zmes vylejeme do misky s múkou, pridáme esenciu alebo vanilkový extrakt a ingrediencie spolu vymiešame, kým nebude cesto hladké.
Do menšej misky na kocky nakrájame neošúpané jablko.
Pridáme nastrúhanú kôru z chemicky neošetreného citróna a citrónovú šťavu.
Po zamiešaní pridáme sušené hrozienka, nasekané vlašské orechy, kandizované ovocie, múku.
Všetky suroviny spolu premiešame.
Do vymastenej a múkou posypanej formy na pečenie vylejem 1/3 cesta a dobre ho rozotrieme po celej ploche.
Potom nasypeme vrstvu ovocnej zmesi, pridáme ďalšiu vrstvu cesta, vysypeme zvyšok ovocia.
Na vrch pridáme ešte jednu vrstvu cesta.
Koláč vložíme do predhriatej rúry pri teplote 180°C na 40-45 minút.
V miske si zmiešame cukor s trochou mlieka a vložíme na 15 sekúnd do mikrovlnky.
Zmes nalejeme na vychladnutý koláč a vrch posypeme kandizovaným ovocím a posekanými orieškami podľa chuti.
Výnimočne chutný biskupský chlebík môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: