Veľmi jemný, krehký a veľmi chutný koláč, ktorý bude mať veľký úspech hlavne k šálke čaju alebo kávy.
Krehké cesto je podobné klasickému lineckému, ale oveľa chutnejšie vďaka menšiemu množstvu múky.
Navyše, perfektne ho dopĺňa jablková vrstva, ktorá je poriadne šťavnatá a na vrchu sladký kokosový sneh, ktorý sa rozplýva na jazyku.
Koláč môžete robiť klasicky na veľký plech, alebo aj do tortovej formy. Do okrúhlej tortovej formy ale použite len polovičné množstvá prísad.
Potrebujeme:
Cesto:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
300 g polohrubá múka
200 g maslo
200 g práškový cukor
6 ks žĺtok
1/2 bal. prášok do pečiva
200 ml mlieko
1 ks citrónová kôra
Jablková vrstva:
1 kg jablko
5 lyžice kryštálový cukor
1 bal. banánový puding
100 g hrozienka
3 lyžice rum
1 bal. škoricový cukor
Sneh:
6 ks bielok
1 lyžice citrónová šťava
150 g kryštálový cukor
5 lyžice kokos
Postup:
Pripravíme si cesto:
Maslo, práškový cukor, citrónovú kôru a žĺtky vyšľaháme do peny.
Postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko.
Vyšľaháme hladké cesto, ktoré rozotrieme na plech, pekne uhladíme a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 180 stupňov asi pol hodinu.
Jablká si nastrúhame alebo nakrájame na drobné kocky – je to na vás. Ak máte radi väčšie kúsky ovocia, v tom prípade odporúčam kocky.
V hrnci zmiešame nastrúhané jablká s cukrom, pridáme pudingový prášok, rum a hrozienka.
Ak chcete, hrozienka môžete pokojne vynechať.
Takto premiešané jablká dusíme do mäkka.
Následne jablká navrstvíme na predpečené cesto, pekne uhladíme, posypeme škoricou a na vrch navrstvíme kokosový sneh.
Sneh:
Bielky vyšľaháme s cukrom a citrónovou šťavou do tuhej peny.
Na záver už len vareškou primiešame kokos.
Dáme piecť ešte na pol hodinu, kým sneh nezíska zlatú farbu.
Sneh môžete ešte posypať orechmi, prípadne dozdobiť podľa vlastnej fantázie.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)