Mrkvový šalát je vynikajúcou prílohou k hlavným jedlám, ale občas si ho dám aj len tak – pre chuť. Jeho príprava je skutočne nenáročná a pochutnávať na tejto dobrote si môžete už o 3 dni.
Potrebujeme:
1 kg mrkvy
½ lyžičky chilli
3 ks klinčekov
2 bobkové listy
1 lyžičku soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1/2 šálky repkového oleja
6 strúčikov cesnaku
Štipku koriandru
1/2 – 1 šálku kryštálového cukru
4 lyžice octu
Postup:
Mrkvu umyjeme, očistíme a nastrúhame na dlhé a tenké prúžky.
Cesnak olúpeme, pretlačíme a zmiešame s nastrúhanou mrkvou. Pridáme ostatné prísady – cukor, soľ, slnečnicový olej, ocot a dôkladne premiešame. Potom necháme mrkvu chvíľu odležať – pustí šťavu. Šťavu zlejeme ale nevylievame ju – môžete ju použiť do polievok alebo omáčok, ktoré skvele ochutí.
Nádobu s mrkvou je potrebné preložiť na 3 na chladné miesto, predtým ju však musíme zaťažiť, aby bola po celý čas stlačená . Na tento účel môžeme použiť menší hrniec alebo tanier, ktorý položíme na mrkvu a nalejeme doň približne liter vody.
Po troch dňoch je šalát pripravený. Skladujeme ho v chladničke.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)