Kedže som nemala doma chlieb, premýšľala som, ako vyhnúť zdĺhavej príprave domáceho chlebíka. Vyskúšala som jednoduchý recept, na ktorý som sa už dlhšie chystala – chlebové chuťovky s cesnakom a bylinkami. Sú skutočne jednoduché na prípravu a môžete si na nich pochutnávať už o pol hodinky. Okrem skvelej chuti aj krásne rozvoniavajú a môžete ich podávať s ďalšími surovinami (šunkou, syrom a nátierkou! Alebo si na nich pochutnávať len tak! :-)
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
1 lyžičku sušeného droždia
1 lyžičku kryštálového cukru
2-3 strúčiky cesnaku
250 ml mlieka
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
½ lyžičku soli
50 g masla
2 lyžice rastlinného oleja
Zelené bylinky čerstvé alebo aj sušené(petržlenovú vňať, kôpor, zelenú cibuľku…)
1 žĺtok
Postup:
Droždie zmiešame s múkou, pridáme teplé mlieko, soľ, cukor a rastlinný olej. Všetko premiešame a vypracujeme hladké cesto.
Misku s cestom prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať 30 minút.
Medzitým si pripravíme náplň. Zmäknuté maslo zmiešame s pretlačeným cesnakom a najemno nasekanými bylinkami.
Cesto po pol hodine preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme a vykrajujeme z neho okrúhle tvary. Každý kúsok potrieme zmesou, preložíme na polovicu a potom ešte raz na polovicu. 2-3 kúsky takto poskladaných kúsok vložíme do 1 formy na muffiny. Nakoniec potrieme rozšľahaným žĺtkom.
Naplnené formičky vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 20-25 stupňov.
zdroj: takprosto