Najlepší recept na kynuté cesto, ktoré je úplne jednoduché a pripravíte z neho všetko, na čo si spomeniete.
Cesto je vynikajúce na slano aj na sladko – od buchiet, cez koláče, pizzu .- z tohoto cesta upečiete naozaj hocičo.
Recept mám od kamarátky a robím ho veľmi často.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vyskúšajte z neho napríklad aj langoše, sú vynikajúce.
Najväčším benefitom je, že cesto netreba miesiť!
Potrebujeme:
1 kg polohrubej múky
2 vajcia
2 kocky droždia
1 prášok do pečiva
2 lyžice kryštáloveho cukru (4 PL na koláč)
2 kávové lyžičky soli
1/2 litra mlieka
2 dcl oleja
Náplne – voliteľné:
Mak
Orechy
Nutella
Tvaroh
Lekvár
Alebo slané prísady na plnenie či oblohu:
Paradajková omáčka
Cesnak
Šunka, syr, kukurica….
Postup:
Toto cesto netreba miesiť tak dlho ako klasické pokiaľ sa nelepí na ruku ale stačí len spolu zmiesiť.
A potom už len nechať kysnú.
Ja ho používam na kysnuté koláče preto mám v zátvorke cukor, ale robím z neho aj famóznu pizzu.
Z 1 kg múky mi vyjde pizza na štyri plechy.
Keď potrebujem menej tak robím 1/2 dávky z 1/2 kg múky.
Keď robím koláče tak z 1 kg múky mi vyjdú 4 skrutky makovníkov alebo orechovníkov.
Robím z neho aj tvarohové taštičky.
Cesto je veľmi dobré, odporúčam ho vyskúšať.
Mne sa veľmi osvedčilo na sladko a aj na slano.
Po zamiešaní odporúčam nechať kysnúť na teplom mieste.
Ideálne vo vyhriatej kuchyni pod utierkou.
Ak chcete, aby cesto vykyslo skutočne expresne, zahrejte rúru na 40 stupňov.
Cesto takto vykysne za 20-30 minút a je prirpavené na použitie.
Takto vyzerali langoše, ktoré som z cesta robila len včera, pochvaľovala si ich celá rodina.
Neváhrajte a skúste z neho svoje obľúbené sladké aj slané dobroty, napríklad aj výborný slivkový koláč s posýpkou.
Prajeme vám dobrú chuť!:-)