Univerzálne cesto, ktoré pripravíte skutočne rýchlo, jednoducho a najmä bez kysnutia. S cestom sa veľmi dobre pracuje, je pružné a vhodné na prípravu rôznych domácich dobrôt od koláčov, cez záviny, plnené rožteky, taštičky alebo iné dobroty.
Potrebujeme:
1 šálku kyslej smotany
2 šálky hladkej múky
100 ml mlieka
1 vajce
50 g masla
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 lyžičku soli
2 lyžice cukru
1 lyžičku jedlej sódy
Postup:
Vajce ušľaháme s cukrom do peny. Pridáme soľ, kyslú smotanu a vymiešame tak, aby bola hmota hladká a bez hrudiek. Cesto by nemalo byť príliš tuhé, ak sa vám zdá husté, pridajte mlieko.
Nakoniec pridáme, zmäknuté maslo a postupne aj múku s jedlou sódou. Vypracujeme hladké, pružné cesto. Cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky aspoň minimálne na 30 minút.
Potom s cestom pracujeme podľa potreby. Cesto pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 25-30 minút, pri teplote 180 stupňov.
zdroj: vsemkulinaram