Recept na prípravu úžasne chutných domácich croissantov z kysnutého cesta. Sú úžasne jemné a mäkké ako pavučinka, navyše úžasne rozvoniavajú a to najťažšie je vydržať 15 minút, kým sa konečne upečú.
Potrebujeme:
1 kocku čerstvého droždia (40g)
800 g hladkej múky (ja mam osvedčenú Babičkinu voľbu na kysnuté cesto)
1 lyžičku cukru
500 ml mlieka
1 vajce
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 žĺtok
3 lyžice oleja
1 lyžičku soli
250 g masla alebo margarínu
1 lyžičku soli
Na potretie:
1 vajce
Potrebujeme:
Do trochy teplého mlieka rozmelíme droždie a nasypeme cukor a počkáme, kým vyjde kvások.
Medzitým zmiešame múku s olejom, žĺtkom, soľou a pridáme kvások. Potom pridáme zvyšné teplé mlieko a vymiešame hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť, tak, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Povrch cesta potrieme maslom a zrolujeme, ako keď pripravujeme roládu a narežeme na 5 dielov.
Necháme ešte 20 minút podkysnúť. Potom každú časť rozvaľkáme a nakrájame na trojuholníky, ktoré budeme rolovať do tvaru croissantov (podľa veľkosti trojuholníkov získame z každej časti 5-8 croissantov.
Každý kúsok potrieme rozšľahaným vajíčkom, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15 minút.
Croissanty môžeme potrieť cukrovou vodou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)