Tukožrútske kapustové polievky určite poznajú všetci tí, ktorí sa pokúšali zhodiť nadbytočné kilogramy v krátkom časovom úseku. Ich výhodou bolo minimum kalórií a schopnosť zasýtiť, no o ich chuť rozhodne nepatrila k tým najlepším. Mdlá, nevýrazná a jednotvárna – to sú hlavné dôvody, pre ktoré je táto polievka považovaná za z núdze cnosť.
John Foreyt – odborník na výživu vytvoril nový recept tukožrútskej polievky, ktorý okrem hmotnosť redukujúcich účinkov, stavil aj na chuť. Okrem toho sa jeho verzia polievky líši od pôvodnej aj v riešení rizika jojo efektu – kedže obsahuje vyvážené množstvo živín a najmä pre telo potrebné bielkoviny. Každý deň sa odporúčajú 2-3 porcie tejto polievky v 4-hodinových odstupoch. Dopoludnia si k polievke môžete dopriať krajec celozrnného pečiva, šunku, paradajku a odporúča sa posypať čiernym korením na rýchlejšie spaľovanie. Popoludní si po polievke doprajte biely jogurt s ovocím. Tiež môžete kombinovať s hnedou ryžou, syrom cottage, tvarohom a vajíčkami.
Na prípravu vylepšenej tukožrútskej polievky potrebujeme:
500 g kuracích pŕs
2 cibule
200 g bielej fazule (sterilizovanej, alebo domácej namočenej a uvarenej)
2 mrkvy
2 menšie zelery
2 paradajky
2 strúčiky cesnaku
1 feferónku
Soľ
Sušenú koreňovú zeleninu
Čierne mleté korenie
Oregano
Strúhaný syr s nižším obsahom tuku
Olivový olej
Postup:
Na olivovom oleji speníme nakrájanú cibuľu a pridáme nadrobno nakrájané kuracie mäso. Opražíme tak, aby bolo mäso na povrchu zlatisté. Potom pridáme pretlačený cesnak, fazuľu, nakrájanú feferónku, nakrájanú mrkvu, zeler a dochutíme soľou a koreninami. Zalejeme dostatočným množstvom vody a varíme, kým nie sú všetky prísady mäkké. 5 minút pred dovarením pridáme do polievky olúpané paradajky nakrájané nadrobno. Podávame posypané strúhaným syrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)