Fantastické kvasené uhorky na zimu: Bez octu, bez cukru, bez varenia a môžete ich skladovať pri izbovej teplote!

[mashshare]

Tento recept z youtube na kvasené uhorky si určite odložte.

Nepotrebujete žiadny cukor, ocot a uhorky sa nakladajú za studena!

 

 

Potrebujeme:

uhorky nakladačky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

čili papričky podľa chuti

kôpor

petržlenovú vňať

chren s chrenovými listami

cesnak

na 10 litrov studenej vody 1 kg soli

Postup:

Ako prvé si pripravíme nálev z 10 litrov vody a 1 kg soli – ak chcete nakladať menšie množstvo uhoriek, na každý 1 liter vody pridajte 100 g soli.

Miešame, aby sa soľ dobre rozpustila.

Chren aj s listami si umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. 

 

 

Rovnako ako chren si pripravíme aj kôpor.

Umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. 

 

 

Pripravíme si čisté a suché zaváraninové poháre a viečka. 

Cesnak si ošúpeme, rozdelíme na strúčiky.

Nakrájame na menšie kúsky.

 

 

Primerané množstvo uložíme na dno každého pohára. 

Následne navrstvíme do pohára chren, kôpor, čili papričky.

Poriadne doňho natlačíme uhorky. 

 

 

Pripravený nálev teraz nalejeme až povrch do každého pohára tak, aby boli uhorky úplne ponorené. 

Zľahka prikryjeme viečkom.

Prikryjeme len do tej miery, aby mohli počas kvasenia za pohára unikať plyny.

Ak by ostali v pohári, uvoľnil by sa oxid uhličitý a uhorky by boli znehodnotené.

 

 

Teraz poháre odložíme na vhodné miesto.

Podložíme pod ne tácku, ktorá zachytí vytekajúci nálev počas kvasenia.

 

 

Keď sa nálev zakalí, naznačuje to, že sa začal proces fermentácie.

Navrchu sa začne tvoriť pena. 

Počet dní kvasenia počítajte odo dňa, kedy sa nálev zakalí a začne kvasiť, nie odvtedy, kedy ste uhorky zaliali.

 

 

Uhorky nechajte kvasiť minimálne 3 – 5 dní. Záleží od intenzity kvasenia.

Potom prichádza dôležitý krok, ktorý je iný ako pri ostatných receptoch.

Uhorky po uplynutí doby kvasenia scedíme, inak by boli príliš slané. 

 

 

Na spodku pohárov si môžete všimnúť biely sediment, čo je ale v poriadku a sú to baktérie mliečneho kvasenia.

Každý pohár s uhorkami prepláchneme studenou tečúcou vodou. 

Opláchneme aj vrchnáky.

 

 

V pohároch nám vznikne miesto, ktoré doplníme uhorkami z ostatných pohárov, takže množstvo pohárov jemne zredukujeme.

Uhorky v pohároch teraz zalejeme už len čistou studenou vodou, poklepeme, aby sa uvoľnili vzduchové bubliny.

Dôkladne uzavrieme viečkami. 

Hotovo.

Poháre sú pripravené na uskladnenie a môžete ich pokojne skladovať pri izbovej teplote. 

 

 

 

 

 

Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes