Veľmi šťavnatý jablkový koláč s orechmi a penou: Lepší koláč nenájdete, hit celej sezóny!

Výborný koláč, ktorý robím už z prvej úrody jabĺk.

Vynikajúci jablkový koláč so snehom a šťavnatou náplňou.

 

 

Skúste tento fantastický recept a už nikdy nebudete váhať, čo pripraviť z domácich jabĺk.

Dajte na sneh určite 3 bielka, koláč bude krásne vysoký (ja som použila menej, keďže som bielok potrebovala na polevu do iného dezertu).

Do snehu môžete pridať aj strúhaný kokos, je to výborné.

Potrebujeme:

Krehké cesto:

 

 

150 g masla

150 g práškového cukru

1 vanilkový cukor

3 žĺtka

250 h hladkej múky

1/2 prášku do pečiva

Jablková plnka:

6 väčších jabĺk

10 lyžíc mletých orechov

škorica

Sneh:

 

 

150 g práškového cukru

50 ml vody

3 bielka

Postup:

Cesto:

Najskôr si vmiešame maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do peny.

 

 

Potom primiešame 3 žĺtka, a nakoniec múku s práškom do pečiva.

Múku mieste ručne. Cesto spracujte do gule, zabaľte do fólie a dajte do chladničky odpočinúť.

Náplň:

Jablká si ošúpeme, a nastrúhame ich na hrubom strúhadle.

Dáme ich do hrnca na slabý plameň a povaríme.

Pridáme k nim mleté orechy a trochu škorice. Cukor pridávame podľa potreby a sladkosti jabĺk.

 

 

Odpočinuté cesto natiahneme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 10 minút.

Po uplynutí 10 minút vyberieme z rúry a rozotrieme na predpečené cesto pripravenú plnku z jabĺk a orechov a vrátime do rúry.

Pečieme ďalších 10 minút.

Sneh:

 

Foto: pixabay

 

Teraz i pripravíme bielkový sneh. Na sporák si dáme vodu , a prisypeme k nej kryštálový cukor a uvaríme hustejší sirup.

Vyšľaháme si bielka, a tenkým prúdom k nim prilievame horúci cukrový sirup. Miešame kým sa všetko neochladí a nevymiešame hustý bielkový sneh. Ten potom navrstvíme na koláčik.

Znovu dáme koláč do trúby, pokiaľ je to možné bližšie k vrchnému ohrevu. pečieme kým sa a snehu nevytvorí zlatistá farba.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes