Vynikajúci jablkový koláč so snehom a šťavnatou náplňou.
Skúste tento fantastický recept a už nikdy nebudete váhať, čo pripraviť z domácich jabĺk.
Dajte na sneh určite 3 bielka, koláč bude krásne vysoký (ja som použila menej, keďže som bielok potrebovala na polevu do iného dezertu).
Do snehu môžete pridať aj strúhaný kokos, je to výborné.
Potrebujeme:
Krehké cesto:
150 g masla
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
3 žĺtka
250 h hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
Jablková plnka:
6 väčších jabĺk
10 lyžíc mletých orechov
škorica
Sneh:
150 g práškového cukru
50 ml vody
3 bielka
Postup:
Cesto:
Najskôr si vmiešame maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do peny.
Potom primiešame 3 žĺtka, a nakoniec múku s práškom do pečiva.
Múku mieste ručne. Cesto spracujte do gule, zabaľte do fólie a dajte do chladničky odpočinúť.
Náplň:
Jablká si ošúpeme, a nastrúhame ich na hrubom strúhadle.
Dáme ich do hrnca na slabý plameň a povaríme.
Pridáme k nim mleté orechy a trochu škorice. Cukor pridávame podľa potreby a sladkosti jabĺk.
Odpočinuté cesto natiahneme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 10 minút.
Po uplynutí 10 minút vyberieme z rúry a rozotrieme na predpečené cesto pripravenú plnku z jabĺk a orechov a vrátime do rúry.
Pečieme ďalších 10 minút.
Sneh:

Teraz i pripravíme bielkový sneh. Na sporák si dáme vodu , a prisypeme k nej kryštálový cukor a uvaríme hustejší sirup.
Vyšľaháme si bielka, a tenkým prúdom k nim prilievame horúci cukrový sirup. Miešame kým sa všetko neochladí a nevymiešame hustý bielkový sneh. Ten potom navrstvíme na koláčik.
Znovu dáme koláč do trúby, pokiaľ je to možné bližšie k vrchnému ohrevu. pečieme kým sa a snehu nevytvorí zlatistá farba.