Máte radi domáci chlebík, ale netrúfate si pripraviť ho? Máme pre vás skvelý a celkom jednoduchý recept, ktorý zvládne pripraviť skutočne každý. Chlebík je z tekutejšieho cesta a preto je potrebné pripravovať ho v zapekacej mise. Výsledkom je voňavý domáci chlebík chrumkavý na povrchu a mäkučký vo vnútri.
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
2 lyžičky rasce
2 lyžičky soli
2 šálky vlažnej vody (vodu pridávajte tak, aby malo cesto redšiu konzistenciu, bude vidieť podľa miešania)
Na kvások:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
½ kocky droždia
1 lyžičky cukru
Trochu teplého mlieka (cca 100 ml)
Postup:
Do mlieka nasypeme cukor a rozdrobíme droždie. Do inej misky pridáme múku, soľ, rascu, pridáme kvások a vodu. Vymiešame šľahačom s metličkami na miešanie cesta. Cesto by malo byť redšej konzistencie.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Zapekaciu misu vymastíme olejom, alebo vyložíme papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 250 stupňov 20 minút. Potom potrieme vodou (chlebík poriadne potrite, aby sa mu vytvorila chrumkavá kôrka).
Potom teplotu znížime na 170 stupňov a pečieme ešte približne 50 minút. Počas pečenia môžeme povrch chlebíka sem-tam potrieť vodou. Je dôležité chlebík počas pečenia sledovať, pretože každá rúra pečie inak a uvedený čas pečenia môže variovať.
Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)