Určite, ste už niekedy aj vy experimentovali s prípravou karbonátok a namiesto mäsa, ste vyskúšali napríklad šošovicu, sóju alebo iné suroviny. Verzia, ktorá rozhodne stojí za ochutnanie je zo šťavnatej cukety alebo mrkvy v kombinácií s vynikajúcou omáčkou.
Potrebujeme:
250 g cukety
1 cibuľu
75 g krupice
1 strúčik cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
250 g mrkvy nastrúhanej najemno
250 ml zeleninového vývaru
1 vajce
Slnečnicový olej
Na omáčku:
1 strúčik cesnaku
150 g gréckeho jogurtu
30 ml majonézy
½ zväzku zelenej cibuľky nakrájanej nadrobno
1 lyžičku olivového oleja
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Cuketu umyjeme a nastrúhame najemno. Necháme 15 minút odstáť, kým zelenina pustí šťavu a potom prebytočnú tekutinu vytlačíme.
Na panvici orestujeme najemno nakrájanú cibuľku, 1 strúčik cesnaku, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Nakoniec pridáme krupicu a varíme na miernom plameni, kým krupica nezmäkne.
Zložíme z plameňa, necháme vychladnúť, pridáme vajce a dobre premiešame. Krupicovú zmes rozdelíme na dve časti. Do jednej pridáme strúhanú cuketu, do druhej mrkvu. Z oboch druhov cesta formujeme dva druhy karbonátok, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dotlazista. Karbonátky môžeme pred vyprážaním ešte obaliť v strúhanke.
Rúru nastavíme na 180 stupňov a hotové karbonáty vložíme ešte na 10-15 minút do rúry – na plech vystlaný papierom na pečenie.
Medzitým si pripravíme omáčku. Jogurt zmiešame s pretlačeným cesnakom, najemno nasekanou cibuľkou, olivovým olejom a dochutíme soľou a korením.
zdroj: sovkusom