Moja staré mama nikdy nevyhadzovala potraviny – plytvanie bolo v rodine neprípustné a vždy sa všetko využilo. Vynikajúcim spôsobom ako zužitkovať potraviny boli takzvané zapekanky – dajú sa pripravovať zo zemiakov, zvyšnej ryže, zemiakovej kaše, alebo z akýchkoľvek iných prísad, ktoré potrebujete zužitkovať. Mojím obľúbeným bola zapekanka zo staršieho chlebíka, ktorú pripravujem dodnes. Vyskúšajte ju aj vy! :-)
Potrebujeme:
600 g staršieho chlebíka
1 lyžicu oleja
2 lyžice paradajkového pretlaku alebo kečupu
4 väčšie šampiňóny alebo iné huby
100 g mäsa podľa vlastného výberu (restované mleté mäso, šunka, slanina…)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
150 g syru nastrúhaného najemno
1 lyžicu horčice
300 ml mlieka
3 vajcia
1 lyžičku sušenej koreňovej zeleniny (alebo vegety)
Najemno nasekanú pažítku
Soľ
40 g masla
Postup:
Chlieb nakrájame na plátky a potom na kocky. Zapekaciu misu vymastíme maslom a navrstvíme do nej ½ chlebíka. Chlebík pokvapkáme olejom, potrieme 1 lyžicou pretlaku, rozložíme mäso a na plátky nakrájané šampiňóny.
Potom uložíme zvyšný chlebík a na vrch natrieme zvyšný pretlak, petržlenku a nasypeme strúhaný syr. V samostatnej miske rozmiešame vajíčka s mliekom, horčicou, vegetou, soľou a podľa chuti aj ďalšími koreninami. Zmes nalejeme rovnomerne po povrchu a nakoniec ešte uložíme na vrch tenké plátky masla.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov približne 35 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika