Tento dezert sa tiež nazýva Tarte Tatin. Je úžasne chutný a jednoduchý na prípravu. Môžete ho pripraviť z cesta, ktoré si sami vyrobíte, ja však používam lístkové cesto. Príprava koláču je s ním ešte jednoduchšia a rýchlejšia.
Potrebujeme:
1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta
200 g kryštálového cukru
50 ml vody
80 g masla
500 g jabĺk
1 lyžičku škorice
Postup:
Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie s pevným dnom . Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na osminky.
Pripravíme si karamel. V kastróle necháme skaramelizovať trochu vody a cukor. Potom pridáme zmäknuté maslo. Miešame, kým sa všetky prísady nespoja a nevznikne nám hladký karamel.
Karamel nalejeme do formy a uložíme naň jablká posypané škoricou. Jablká prikryjeme lístkovým cestom, okraje cesta zatlačíme a cesto popicháme vidličkou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút. Koláč necháme vychladnúť a vyklopíme na tanier.
Poznámka: Ak sa rozhodne pripraviť vlastné cesto, potrebujete na to 100 g vychladeného masla, 200 g hladkej múky a 5 lyžíc mlieka. Cesto spracujeme, zabalíme do fólie a necháme 30 minút odpočívať v chladničke. Potom rozvaľkáme natenko.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: sovkusom