Dnes máme pre vás dva vynikajúce recepty na kysnuté cesto z chladničky. Stačí si len vybrať, ktorý z nich vám viac vyhovuje. Jeden máme aj s videopostupom z youtube, ten druhý je od našej čitateľky pani Silvie z Košíc.
Recept č. 1
Potrebujeme:
750 – 800 g hladkej múky
500 ml mlieka
50 g rastlinného oleja
2 PL cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1/2 ČL soli
10 g sušeného droždia
Postup:
Do misy si nalejeme teplé mlieko, pridáme cukor, soľ, sušené droždie a metličkou všetko dôkladne premiešame.
Nalejeme olej a postupne pridávame preosiatu múku.
Vymiesime vláčne cesto, ak je to potrebné, môžeme pridať ešte trochu múky (ak by bolo cesto príliš riedke).
Finálne cesto je mierne lepkavé, ale kompaktné a hladké.
Potrieme ho olejom a vložíme ho do väčšieho mikroténového vrecúška, aby malo priestor na kysnutie.
Odložíme ho na 2 hodiny do chladničky.
Po uplynutí tejto doby z neho môžete pripraviť napríklad šišky alebo pirohy.
Prajeme dobrú chuť!
Recept č. 2
Potrebujeme:
3 vajcia
1 PL cukru
50 g čerstvého droždia
0,5 kefíru
250 g masla
1 ČL sódy bikarbóny hasenej octom
4 poháre hladkej múky (s objemom 0,5 l)
Postup:
Droždie namrvíme do teplého kefíru, maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli, necháme vychladnúť a vajcia vyšľaháme s cukrom.
Všetky tieto suroviny zmiešame a dobre premiešame.
Múku si preosejeme, vymiesime hladké cesto, vložíme ho do mikroténového vrecúška a odložíme ho do chladničky na 1,5 – 2 hodiny.
Hotovo.
Toto cesto sa skvele hodí na sladké, aj slané koláče. Všetky dobroty pečieme pri 200 °C asi 20 minút.
Prajeme dobrú chuť!