Úžasné recepty našich babičiek, na ktoré by sa nemalo zabudnúť. Hoci mali v komore často len základné suroviny, dokázali z nich vykúzliť nesmierne chutné jedlá. Toto je dôkaz!
Najlepšia fazuľová kaša na svete
Potrebujeme:
200 g fazule
250 g krúpy č. 7
300 g zemiakov
Na zápražku:
Bravčovú masť
1 cibuľku
2 lyžice hl. múky
Vodu
Postup:
Fazuľu namočíme na noc do vody.
Na druhý deň dáme variť do studenej vody.
Vody dávame tak, aby bola fazuľa celkom pokrytá – ja dávam od oka asi 2 l vody. Varíme domäkka – každý fazuľa potrebuje inú dobu, sem-tam ju skontrolujte.
Keď je fazuľa mäkká, pridáme najskôr premyté krúpy a nakrájané zemiaky.
Necháme variť, kým krúpy a zemiaky nie sú uvarené.
Nakoniec si pripravíme jednoduchú zápražku.
Na masti (masťou nešetrite) speníme cibuľku a potom do zmesi vmiešame múku. Keď zmes zružovie, pridáme studenú vodu tak, že nám vznikne akoby krémová konzistencia.
Nalejeme do hrnca a rozmiešame, necháme prevariť a vypneme.
Teraz môžeme celú zmes popučiť, ja to mám rada aj nepopučené, konzistenciu si môžete upraviť. Nezľaknite sa, keď bude hmota ešte mierne tekutá po dovarení, postupne bude stále viac hustnúť a hustnutie podporí aj popučenie prísad.
Podávame s kyslou kapustou.
Babkina dusená kapusta
Potrebujeme:
1 kg kyslej kapusty
2 stredne veľké cibule (nakrájané nadrobno)
1 polievkovú lyžicu masti
1 lyžica medu alebo cukru
korenie nové a čierne celé, bobkový list, celá rasca
Zásmažka: 1 lyžicu masla a dve polievkové lyžice hladkej múky
Voliteľné – slaninka nakrájaná nadrobno
Postup:
Kyslú kapustu scedíme zo šťavy.
Nakrájame na menšie kúsky.
Dajte kapustu do hrnca a potom zalejte vriacou vodou takým spôsobom, aby voda pokryla celú kapustu.
Taktiež pridáme do hrnca nasekanú cibuľu.
Pridávam polovicu čajovej lyžičky soli, med, vavrínový list a korenie.
Potom privedieme do varu, znížime teplotu a varíme niekoľko desiatok minút, kým kapusta nebude mäkká.
V masti orestujeme zvyšnú cibuľu (môžeme pridať aj slaninku). Keď je cibuľa pekne hnedastá, pridám lyžicu masla a dve polievkové lyžice múky.
Osmažíme cibuľu s maslom a múkou do zlaté farby, a keď má zásmažka peknú zlatú farbu, naleje do panvice pohár vody z varenej kapusty.
Rozmiešame, kým sa nedosiahne homogénna konzistencia, a potom obsah panvice pridáme do vriacej kapusty a dôkladne premiešame.
Krátko necháme prevariť a fantastická kapusta je na svete.
Smažená kapusta dobre zapadá do rôznych druhov mäsa. Zvyčajne to slúžim v spoločnosti so zemiakmi. Som taký veľký fanúšik tohto jedla, že som jesť kapustu vyprážané aj v zime, pridávam do sendvičov a dokonca aj na pizzu! :-)
Cesnakový chlebík pre chudobných
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
4 malé zemiaky uvarené v šupke
1 lyžičku pretlačeného cesnaku
½ kocky čerstvého droždia
1 lyžičku cukru
Vlažnú vodu
300 ml vody
1 lyžicu octu
Soľ
Na potieranie:
2 strúčiky cesnaku
1 téglik kyslej smotany
Postup:
Zemiaky očistíme, rozmixujeme vo vlažnej vlažnej vode, pridáme cesnak a rozmiešame na krémovú zemiakovú hmotou.
Do samostatnej misky nasypeme múku, pridáme kvások (ten sme si klasicky pripravili z vlažnej vody, droždia a cukru), zemiakovú hmotu, ocot a soľ. Vypracujeme jednotné polotuhé cesto, do ktorého podľa potreby pridávame vodu. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
Pripravíme si formu s vyššími okrajmi, ktorú dobre potrieme olejom. Do formy dáme cesto a natiahneme ho tak, aby pokrývalo celú formu a necháme ešte podkysnúť, kým sa rúra nezohreje.
Dáme piecť na 180 stupňov, kým povrch chlebíka nie ej ružový.
V miske si zmiešame kyslú smotanu s pretlačeným cesnakom a potrieme ešte teplý chlebík a vložíme do vypnutej, ešte teplej rúry – smotana vsiakne do chlebíka. Chlebík podľa tvaru krájame buď na krajce, alebo na kocky ako koláč. Namáčame si kúsky do zvyšnej cesnakovej smotany.
Slovenské rezne zo zeleru
Potrebujeme:
1 veľký zeler
Plátky tvrdého syra
Horčica
Soľ
Olej
Citrónová šťava z jedného citróna
Na trojobal:
Strúhanka
Hladká múka
Vajcia
Postup:
Zeler očistíme a orežeme tak, aby vznikol tvar čo najviac podobný kocke – alebo ovál (hlavné je, aby mal zeler čo najpravideľnejší tvar). Teraz nakrájame na plátky hrubé pol centimetra.
Zeler dáme do vriacej vody, pridáme citrónovú šťavu a necháme variť 5 minút.
Plátky vyberieme, osušíme a potrieme horčicou. Na 1/2 plátkov uložíme plátok syra a podľa chuti aj trochu pálivej omáčky. Spojíme dva plátky dohromady a pritlačíme. Opatrne obalíme v trojobale a vyprážame ako klasické rezne.
Chuť je skutočne výborná, odporúčam vyskúšať!
Knedľa aj parené buchty z jednej várky
Potrebujeme:
1 kg polohrubej múky
2 lyžičky cukru
1 lyžičku soli
1 kocku droždia
500 ml mlieka – prípadne podľa potreby
2-3 lyžice oleja
1 vajce
Postup:
V miske si zmiešame múku, soľ, vajce, rozmrvené droždie a vlažné mlieko – toľko, aby sme vypracovali hustejšie cesto – radšej pridávajte cesto postupne, aby ste to s ním príliš neprehnali.
Potom do zmesi pridáme olej a vymiesime rukou. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť.
Cesto si rozdelíme na dve časti – jednu väčšiu, ktorú rozdelíme na jednotlivé knedle a a druhú menšiu, ktorú si necháme na parené buchty (ak ich chcete robiť). Menšiu časť rozvaľkáme, vykrojíme kruhy a na každý navrstvíme lyžičku lekváru. Zabalíme a necháme podkysnúť – rovnako necháme ešte podkysnúť aj knedle.
Do hrnca si potom nalejme na dno vodu a keď zovrie, knedle na pomastenom paráku naparujeme 20 minút – ja zvyknem pomastiť aj vrch knedieľ.
Preložíme na tácku pomastenú olejom. Rovnakým spôsob naparujeme aj buchty, tým stačí kratší čas.
Starodávna drožďová polievka
Potrebujeme:
Na polievku:
3 lyžice masti
1 cibuľu
1 petrtržlen (koreň)
Soľ a korenie podľa chuti
1 mrkvu
10 cm póru
42 g droždia
1 vajce
1 liter vývaru (ak nemáme môžeme použiť vodu a bujón)
Pertžlenovú vňať na ozdobu
Halušky:
42 g droždia
1 cibuľku
3 lyžice mlieka
1 vajce
Hrsť strúhanky
1 strúčik cesnaku
1,5 lyžičky majoránky
Petržlenovú vňať
Postup:
Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme masť a preložíme na plameň.
Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibluľku a keď je zlatistá, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, pór a krátko orestujeme.
Rozdrobíme si droždie a pridáme k zelenine. Spolu smažíme do ružova a následne do zmesi rozbijeme vajcia. Keď sa nám začnú robiť hrudky, zalejeme vývarom. Osolíme, okoreníme a varíme cca 10 minút.
Na knedlíčky si nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na masti dzlatista, pridáme prelisovaný cesnak a necháme ho rozvoňať. Následne pridáme aj rozdrobené droždie a vymiešame na kašičku. Potom pridáme mlieko a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme aj zvyšok prísad a vypracujeme tak, aby bola hmota vláčna. Strúhanku do zmesi pridávame podľa potreby. V dlaniach tvarujeme knedličky a zavaríme priamo v polievke alebo vo vode. Varíme cca 10 minút, kým nevyplávajú nad hladinu. Varíme priamo v polievke.
Pôstne karbonátky z prvej republiky
Potrebujeme:
800 g húb
40 g masla
60 g cibule
2 lyžice kyslej smotany
strúhanka
korenie a soľ
4 žĺtky
masť
Postup:
Očistené huby na sitku prelejeme horúcou vodou, necháme odkvapkať a pokrájame ich celkom nadrobno. Na masle zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a na nej podusíme huby. Keď sú mäkké, pridáme smotanu, strúhanku, ochutíme soľou a korením a nakoniec vmiešame žĺtky (môžeme pridať aj petržlenovú vňať). Odstavíme a necháme asi 30 minút odležať. Zo zmesi tvarujeme malé fašírky, obaľujeme ich v strúhanke a vyprážame je rovnako ako karbonátky z mäsa.
Lacné pagáče zo zvyšných zemiakov
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
200 g polohrubej múky
100 ml oleja
350 ml mlieka
2 žĺtky
1 lyžicu kr. cukru
¾ kocky droždia
1 lyžičku soli
Na náplň:
150-200 g zemiakov
100-120 g masla
1 vajce na potretie
Postup:
V miske zmiešame teplé mlieko s cukrom a rozdrobeným droždím. Počkáme, kým vyjde kvások a potom pridáme obe múky, soľ, olej a nakoniec aj žĺtky. Vareškou premiešame hmotu,a by sa prísady spojili. Zakryjeme utierkou a necháme niekoľko minút odpočívať – asi 7-10 minút. Potom cesto dôkladne vymiesime, opäť prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť tak, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
Medzitým si uvaríme zemiaky v šupke, očistíme, nastrúhame a dobre osolíme – ak vám zvýšili zemiaky od obeda, máte o to menej práce. :-)
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, trochu premiesime a rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Na cesto navrstvíme strúhané zemiaky, nahrubo nastrúhané maslo, preložíme na polovicu a necháme 15 minút podkysnúť. Potom rozvaľkáme a celý postup ešte 2 x zopakujeme – celkovo 3x.
Nakoniec cesto opäť rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a vykrajujeme z neho pohárom jednotlivé pagáčiky. Preložíme na pelch vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme necháme ešte pod utierkou podykysnúť.
Nakoniec potrieme vajíčkom, posypeme soľou, prípadne sezamom či rascou a pečieme, kým povrch nie je zlatistý. Teplota pečenia 190-200 stupňov.
Babičkina zázračná polievka so zemiakovými knedličková
Potrebujeme:
Na polievku:
1 a ½ lyžice bravčovej masti alebo 2 lyžice oleja)
1 veľkú cibuľku
2 strúčiky cesnaku ošúpané
Sladkú papriku a štipku štiplavej papriky
1 koreň petržlenu (očistený)
1/3 koreňa zeleru
2 mrkvy (očistené)
Soľ
Na knedličky:
Soľ
Mleté korenie
Petržlenovú vňať
1 vaječný žĺtok
20 g masla
50 g múky
4 varené zemiaky
Postup:
Na masti opražíme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, celé strúčiky cesnaku a posypeme soľou a korením. Zľahka všetko orestujeme na cibuľke a zalejeme vodou. Kým zelenina zmäkne, pripravíme si knedličky.
Zemiaky roztlačíme, pridáme maslo, múku a žĺtok. Ochutíme soľou, korením a najemno nasekanou vňaťou. Z hmoty tvarujeme malé knedličky a tie pred koncom varenia nahádžeme do vriacej polievky a povaríme 2-3 minúty.
Ak máte domácu vegetu, neváhajte pridať do polievku aj tú, dodá jej ešte lepši chuť.
Najjednoduchšie zemiakové knedličky – Spišské Džatky
Potrebujeme:
1 kg zemiakov (nakrájaných, uvarených)
1 šálku hladkej múky
1 šálku polohrubej múky
2 ks cibule nakrájanej nadrobno
Soľ
Postup:
Nakrájané zemiaky dáme variť a keď sa takmer rozpadávajú, časť vody zlejeme – nie všetku v hrnci musí časť vody ostať. Posypeme múkou a necháme preveriť pod pokrievkou asi 10 minút– nemiešame.
Potom popučíme tak, aby vznikla mäkká zmes, ktorú necháme ešte pár minút postáť pod pokrievkou. Ruky si potrieme olejom a z hmoty formujeme guľôčky, šúľance alebo menšie “trhance”, ktoré v strede trochu roztlačíme.
Na panvici si opražíme cibuľku, pridáme džatky a všetko spolu krátko opražíme. Môžeme hneď podávať.
Pirohy zo starých rožkov
Potrebujeme:
4 staršie rožky
Polohrubú múku (asi 350-400 g)
Mlieko
Postup:
Rožky nakrájame na kolieska a zalejeme mliekom – stačí aby boli rožky mliekom nasiaknuté, nemusia v ňom plávať. Necháme chvíľu odpočívať (asi 15 minút), aby pečivo zmäklo.
Potom do zmesi postupne sypeme polohrubú múku. Ja to robím tak, že najskôr nasypeme od oka múku na mokré rožteky a spracujem rukami -potom postupne prisypávam a miesim, kým nevznikne jednotné cesto, ktoré sa nelepí, budete potrebovať približne 350 – 400 g múky. Ja do cesta pridávam aj štipku soli.
Teraz cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na tenký plát. Z cesta vykrojíme kruhy, na každý navrstvíme 1 lyžičku náplne a zavrieme – vytvoríme klasický tvar pirôžtekov.
Pirohy varíme ako klasicky v zľahka osolenej vode – keď vyplávajú na povrch, sú hotové!
Žobrácke placky z kapusty
Potrebujeme:
10 väčších listov novej kapusty
2-3 vajcia
Štipku soli
Hladkú múku
Strúhanku
Olej na vyprážanie
Postup:
Najskôr si pripravíme kapustové listy. Vyberieme listy, ktoré nie sú celkom na povrchu kapusty, väčšie a nepoškodené listy. Z listov odstránime pevnejšiu stopku.
Do väčšieho hrnca alebo panvice nalejeme vodu a necháme zovrieť. Potom listy vložíme do vody a niekoľko minút necháme variť, aby zmäkli – príprava je rovnaká ako v prípade kapustových holúbkov (závitkov). Potom listy vyberieme, opláchneme pod studenou vodou a necháme uschnúť.
Potom listy po jednom obaľujeme v klasickom trojobale. Najskôr v múke, potom v rozšľahaných vajíčkach s trochou soli a nakoniec v strúhanke.
Na nepriľnavej panvici zahrejeme trochu oleja a vyprážame listy z oboch strán dozlatista.
Podávame s obľúbeným dressingom, kyslou smotanou, alebo obľúbenou prílohou.
Tip: do strúhanky môžete pridať sezamové semienka, alebo orientálne korenie, vďaka ktorému získate ďalšie skvelé príchute.
Pôstne placky z kefíru
Potrebujeme:
500 ml kefíru
1 vajce
500-600 g hladkej múky
400 g zemiakov
1 lyžičku jedlej sódy
5 lyžíc oleja
Kôpor
Soľ podľa chuti
50 g masla na potretie
Postup:
Zemiaky uvaríme v slanej vode, sedíme a roztlačíme na kašu. Zmiešame s nadrobno nasekaným kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
Kefír zmiešame so sódou, vajíčkom a 2 lyžicami oleja. Potom postupne vmiešame múku a rukami vymiesime cesto (cesto sa zľahka lepí na ruky). Cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme 10 minút odpočívať.
Potom cesto rozdelíme na 8-9 dielov a každú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru placky, hrubej asi 1 cm. Do stredu každej placky navrstvíme zemiakovú náplň, potom zavinieme tak, aby bola náplň prikrytá cestom. Následne opäť rozvaľkáme.
Na panvicu s hrubým dnom dáme trochu oleja. Placky vyprážame s oboch strán dozlatista (cca 5 minút na každej strane).
Môžeme potrieť rozpusteným maslom a cesnakom.
15- minútová polievka s nadýchanými krupicovými knedličkami
Potrebujeme:
1-2 lyžičky masla
2 bal. mrazenej zeleniny – ja dávam zmes aj s brokolicou, ale je to na vás
Soľ a korenie (naozaj len máličko, bujón zmes skvele ochutí)
Zeleninový vývar alebo 1 zeleninový bujón
Na halušky:
2 vajcia
7 lyžíc detskej krupice
Pár kvapiek oleja
Štipku soli
Postup:
V hrnci rozpustíme maslo a krátko na ňom orestujeme zeleninu. Potom zalejeme vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice a necháme variť. Po chvíľke pridáme aj bujón.
Medzitým si pripravíme halušky. Vajcia ušľaháme s trochou oleja a soli. Potom primiešame aj trošku jedlej sódy a postupne aj krupicu. Miešame, kým nezískame hustejšiu krémovú textúru.
zdroj: blogspot
Je dobré, ak cesto necháme odležať v chladničke hodinu pred prípravou, vtedy sú knedličky ešte chutnejšie, ale ja používam aj hneď. Keď zelenina zmäkne vezmeme lyžicu, namočíme do vriacej polievky a dávkujeme jednotlivé halušky priamo do viarcej polievky. Keď vyplávajú na hladinu, sú hotové – trvá to asi 3-4 minúty.
Falošné rezne z kapsuty
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty
3 vajcia
Strúhanku
Slnečnicový olej na vyprážanie
Postup:
Základ prípravy kapusty je správne ju nakrájať. Hlúb neodstraňujte ako pri príprave dusenej kapusty, pretože listy sa rozpadnú – odstráňte len okrajovú vonkajšiu časť hlúbu a potom kapustu prekrojte na polovicu a nakrájate na mesiačiky.
Kapustu vložíme do vody a varíme približne 5 minút (vodu na varenie kapusty môžete osoliť). Odstránime vodu a necháme mierne vychladnúť.
Vajcia rozšľaháme (môžeme ochutiť soľou a korením). Do samostatnej misky nasypeme strúhanku. Každý kúsok kapusty obalíme najskôr vo vajíčku a potom v strúhanky a potom opäť vo vajíčkach a v strúhanke. Vypražíme na oleji zo všetkých strán dozlatista.
Podávajte s obľúbenou omáčkou. Podľa chuti môžete pridať bylinky, korenie alebo syr.
5-minútové knedle bez vajec
Potrebujeme:
250 g mäkkého tvarohu
100 g detksej krupice
Ja pridávam do cesta aj trošku soli (asi 1/3 – 1/2 lyžičky), zdá sa mi potom ešte chutnejšie
Postup:
Obe prísady (prípadne aj štipku soli) zmiešame na pracovnej doske a vypracujeme cesto, ktoré len vyformujeme do tvaru valčeka a narežeme na jednotlivé knedličky. To je všetko. Teraz už je to len na vašej fantázii, ako chcete knedličky pripraviť.
Ja robím tak, že každý kúsok vytvarujeme na malú placku, do stredu uložím ovocie, karamelku, alebo lekvár a potom vyformujem do tvaru knedlíčka. Dým variť vodu a kým zovrie, nechám knedličky chvíľku odležať.
Nahádžem do vriacej vody a keď vyplávajú necháme povariť ešte 2-3 minúty. Môžete podávať preliate maslom, orechmi alebo kyslou smotanou. Ja si na nasucho opražím na panvici strúhanku, pridám maslo, práškový cukor a v tejto zmesi vyváľam uvarené knedličky.
Smotanová omáčka na kyselo
Potrebujeme:
500 g húb
1 lyžicu bravčovej masti
2 guličky nového celého korenia
1 cibuľu
Soľ, korenie a špetku cukru
2 lyžice hladkej múky
1 téglik smotany na šľahanie
Ocot – asi 3-4 lyžičky
1 bobkový list
Postup:
Na panvici si roztopíme masť a opražíme na nej nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme nakrájané huby a krátko orestujeme, potom podlejeme trochou vody, ochutíme soľou, koreninami, bobkovým listov a dusíme, kým huby nie sú mäkké.
Múku si rozmiešame v smotane a primiešame do hubovej zmesi, môžeme pridať aj trochu mlieka, ak sa nám zmes zdá príliš hustá. Nakoniec pridáme ocot a špetku cukru, premiešame, zložíme z plameńa a môžeme podávať. Na tanieri ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Žobrácke langoše
Potrebujeme:
400 g polohrubej múky
300 ml kyslého mlieka (možno vám bude stačiť aj 250 ml)
1 lyžičku jedlej sódy
1 lyžičku soli
2 lyžičky cukru
Olej na vyprážanie
Postup:
Všetky suroviny musia mať izbovú teplotu.Suroviny zmiešame v miske a vypracujeme hladké, vláčne cesto, s ktorým sa dobre pracuje. Ak je riedke pridáme soľ, ak naopak príliš tuhé pridáme mlieko.
Cesto necháme pri izbovej teplote postáť asi 20-30 minút. Potom ho vyklopíme na pracovnú dosku a vyformujeme do tvaru valca. Ten nožom nakrájame na rovnaké časti. Každý kúsok ponaťahujeme do tvaru tenšej placky a popicháme vidličkou.
Na panvici s hrubým dnom si zahrejeme trochu oleja – nie ako na langoše, naozaj stačí len na dno. Lokše pečieme na oleji z oboch strán dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)