Orechové cesto, jemná vrstva jogurtového krému a lahodný ananás v chutnom želé robia z tejto torty absolútnu dobrotu. Tento jednoduchý recept z youtube budú milovať deti, aj dospelí!
Potrebujeme:
Na cesto:
150 g hladkej múky
150 g masla
100 g cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
60 g orechov
1/2 ČL prášku do pečiva
Na krém:
500 g sladkého bieleho jogurtu
200 ml vody
40 g želatíny
Ostatné:
2 konzervy ananásu (každá 565 g)
mrazené brusnice na ozdobu
Postup:
1. Pripravte si cesto: vlašské orechy nakrájajte nožom na malé kúsky.
2. Preosiatu múku zmiešajte s práškom do pečiva, pridajte cukor, maslo nakrájané na kúsky a všetko vymixujte mixérom, kým nevznikne drobivé cesto.
3. Pridajte vajce a orechy. Pokračujte v miesení, kým nebude cesto homogénne a mäkké.
4. Spodok formy si vysteľte papierom na pečenie a vložte do nej cesto. Rovnomerne ho rozotrite.
5. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 25 – 30 minút.
6. Korpus nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Potom ho tenkým nožom oddeľte od formy a vyberte. Odstráňte z povrchu aj papier na pečenie.
7. Formu znovu poskladajte, umyte a vložte do nej pevnú fóliu, ktorá bude držať okraje.
8. Pripravte si krém a želé: želatínu rozpustite vo vode pri izbovej teplote a nechajte ju napučať asi 10 – 15 minút alebo podľa návodu na obale. Potom ju rozpustite na miernom ohni alebo vo vodnom kúpeli za stáleho miešania a dávajte pozor, aby sa nerozvarila (musí sa zahriať na 50 – 60 °C).
9. Ananásový kompót z konzervy sceďte a do šťavy izbovej teploty postupne za stáleho miešania pridajte rozpustenú želatínu.
10. Vložte jogurt do samostatnej misy a za stáleho miešania doňho zapracujte 250 ml ananásového kompótu zmiešaného so želatínou.
11. Orechový korpus vložte na dno pripravenej formy, na to nalejte jogurtový krém a rovnomerne rozotrite.
12. Formu odložte na 30 minút do chladu, aby jogurtová vrstva stuhla.
13. Nakrájajte konzervovaný ananás na kocky a rovnomerne ho rozložte na vrstvu jogurtu. Nalejte na jeho povrch zvyšný želatínový kompót a ešte trochu ho lyžičkou naaranžujte.
14. Na povrch koláča dajte trochu mrazených brusníc. Majú dekoratívnu úlohu.
15. Tortu dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny, aby úplne stuhla.
16. Potom odstráňte okraj formy, aj s fóliou a opatrne preložte na tanier.
17. Po stuhnutí môžete podávať. Prajeme dobrú chuť!
https://youtu.be/wum6-dahWU0