Vynikajúce na obed, večeru, alebo kedykoľvek inokedy počas dňa. Tieto recepty sú nenáročné na prípravu a dokážete ich pripraviť prakticky z čohokoľvek – zeleniny aj mäska. Prinášame vám inšpirácie na 7 obľúbených receptov na slané lievance, ktoré mali u našich čitateľov najväčší úspech.
Jogurtové lievance so zelenou cibuľkou
Lievance na slano s voňavou zelenou cibuľkou a úžasne jednoduchou prípravou. Ak máte radi rýchle, jednoduché a chutné jedlo, tento recept by ste mali mať vždy poruke.
Potrebujeme:
200 ml bieleho jogurtu
200 g hladkej múky
1 vajce
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 zväzok zelenej cibuľky
½ lyžičky soli
½ lyžičky jedlej sódy
Postup:
Zelenú cibuľku nasekáme najemno. V miske zmiešame sódu s jogurtom. Následne pridáme soľ, vajce a múku. Ak je jogurt príliš vodnatý, môžeme pridať viac múky a aj trochu sódy naviac. Vymiešame homogénne cesto.
Nakoniec do cesta vmiešame zelenú cibuľku.
Z cesta vytvárame naberačkou jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista.
Podávame teplé s kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.
Brokolicové lievance so syrom a cesnakom
Skvelá večera alebo rýchly obed s jednoduchou prípravou a skvelou chuťou. Namiesto brokolice môžeme použiť aj inú obľúbenú zeleninu ako karfiol, cuketu či tekvicu.
Potrebujeme:
1 hlávku brokolice
1 vajce
50 g strúhaného syra
6 lyžíc hladkej múky
1 strúčik cesnaku
1 biely jogurt
Soľ a korenie podľa chuti
Rastlinný olej na vyprážanie
Postup:
Brokolicu uvaríme v slanej vode, scedíme a necháme vychladnúť.
Potom brokolicu preložíme do väčšej misky, popučíme vidličkou a zmiešame s vajíčkom, jogurtom, syrom, múkou a prelisovaným cesnakom. Vznikne nám stredne husté cestíčko, ktoré okoreníme a osolíme podľa chuti.
Z cesta dávkujeme na rozpálenú panvicu jednotlivé lievance, ktoré osmažíme z oboch strán do zlatista.
Podávame s kyslou smotanou alebo obľúbenou omáčkou.
Vláčne kuracie lievance
Zabudnite na vysušené kuracie rezne. Stačí menšia úprava a kuracie mäsko si zachová úžasnú šťavnatosť a skvelú chuť. Vyskúšajte tieto lahodné kuracie lievance a uvidíte, že už viac nebudete chcieť iné!
Potrebujeme:
2 ks kuracích rezňov
2 menšie cibule
Soľ a korenie podľa chuti
1-2 lyžice majonézy (príp. kyslej smotany)
1 lyžicu hladkej múky
Rastlinný olej na vyprážanie
Postup:
Kuracie prsia umyjeme, osušíme a nakrájame na malé kúsky. Cibuľu očistíme a tiež nakrájame nadrobno. Cibuľu zmiešame s kúskami kuracieho mäsa, pridáme rozšľahané vajíčko, múku a majonézu. Všetko dôkladne premiešame a dochutíme soľou a korením.
Zmes dávkujeme lyžicou na rozpálenú panvicu s rastlinným olejom a vyprážame jednotlivé lievance z oboch strán dozlatista. Z hotových lievancou odstránime servítkou rpebytočný olej.
Podávame s prílohou podľa chuti – vynikajúco sa k lievancom hodí napríklad zemiaková kaša.
Zeleninové lievance s bryndzou
Rýchle, jednoduché a chutné jedlo s našou obľúbenou slovenskou surovinou – bryndzou. Stačí, ak ju pridáte do cesta spolu s kyslou kyslou smotanou a obyčajným slaným lievancom dodáte výnimočnú chuť a jemnosť. Vyskúšajte ich aj vy! :-)
Potrebujeme:
800 g cukety
2 cibule
2 vajcia
1 lyžičku prášku do pečiva
1/2 šálky hladkej múky
150 g bryndze
Nadrobno nasekanú pažítku
Soľ a korenie podľa chuti
3 lyžice oleja
1 šálku kyslej smotany
3 strúčiky cesnaku
Postup:
Cukety umyjeme, nastrúhame a posypemem soľou. Počkáme 15 minút, kým zelenina pustí šťavu, ktorú potom zlejeme. Pažítku nakrájame nadrobno a pridáme k cukete. Pridáme aj nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, rozšľahané vajíčka, múku s práškom do pečiva. Bryndzu zmiešame s 2-3 lyžicami kyslej smotany a vmiešame do cesta. Ak sa nám konzistencia zdá príliš riedka – pridáme múku, ak naopak príliš hustá, pridáme kyslú smotanu.
Na panvici rozpálime olej a lyžicou dávkujeme jednotlivé lievance. Vyprážame z oboch strán dozlatista a nakoniec vytlačíme prebytočný olej servítkou. Podávame so zvyšnou kyslou smotanou.
Karfiolovo-syrové lievance so zelenou cibuľkou
Lievance, ktoré tentokrát pripravíme v slanom karfiolovo-syrovom prevedení. Potešia vás skvelou chuťou a nenáročnou prípravou. Môžete ich podávať ako chutný obed, alebo chrumkavú prílohu.
Potrebujeme:
1 hlávku karfiolu
2 vajcia
¾ šálky strúhaného syra
¼ šálky nakrájanej zelenej cibuľky
Soľ a korenie podľa chuti
4 lyžice múky
Postup:
Karfiol rozdelíme na ružičky a uvaríme vo vriacej vode domäkka (cca 7 minút). Karfiol scedíme, necháme chvíľu vychladnúť a nakrájame nadrobno. Ku karfiolu potom pridáme vajcia, syr, zelenú cibuľku, múku, soľ a korenie. Zmes premiešame a formujeme z nej jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na oleji z oboch strán dozlatista.
Podávame s kyslou smotanou.
Cuketové lievance so syrom a cesnakom
Tiež neviete odolať pochúťkam z tejto šťavnatej letnej zeleniny? Dnes sa s vami chcem podeliť o skvelý recept na jemné cuketové lievance. Tento lahodný recept je mojím pomyselným „šampiónom“ medzi všetkými jedlami pripravenými z cukety. Okrem skvelej chuti a krásnej vône, je príprava tejto pochúťky skutočne jednoduchá. Neváhajte a vyskúšajte ju tiež!
Potrebujeme:
1 stredne veľkú cuketu
1 vajce
50 g strúhaného syra
Strúčik cesnaku
1 lyžica hladkej múky
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cuketu očistíme, nastrúhame a necháme chvíľku odpočívať. Potom odstránime prebytočnú tekutinu, pridáme vajce a dobre premiešame. Pridáme strúhaný syr a najemno nasekaný strúčik cesnaku. Dochutíme soľou a korením. Nakoniec pridáme múku a všetko spolu dôkladne premiešame.
Z cesta formujeme jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na oleji dozlatista.
Podávame s kyslou smotanou a čerstvými bylinkami.
Jemné kapustové lievance
Rýchle a chutné jedlo, ktoré pripravíte z obľúbenej kapusty a vláčneho cesta na lievance.
Potrebujeme:
400 g hlávkovej kapusty
1 vajce
4 lyžice hladkej múky
200 ml kefíru alebo bieleho jogurtu
Soľ a korenie podľa chuti
10 g prášku do pečiva
1 cibuľu
1 lyžicu kôpru alebo petržlenovej vňate nasekanej najemno
Postup:
Kapustu nastrúhame najemno, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, rozšľahané vajce, múku prášok do pečiva a kefír. Dochutíme soľou, korením a vmiešame aj zelené bylinky.
Vymiešame cesto, ktoré by malo mať konzistenciu hustej smotany – podľa potreby môžeme pridať ešte trochu múky.
Na panvici zahrejeme rastlinný olej a lyžicou dávkujeme jednotlivé lievance, ktoré vyprážame z oboch strán dozlatista. Prebytočný olej odstránime pomocou papierového obrúska.
Kuracie lievance so smotanou a zelenou cibuľkou
Perfektný obed z kuracieho mäska a jemného smotanového cestíčka. Zelená cibuľka dodáva celému jedlu sviežosť a jarnú ľahkosť. Vyskúšajte túto dobrotu aj vy! :-)
Potrebujeme:
900 g kuracích pŕs
5 vajec
2 lyžice hladkej múky
1-2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice najemno nasekanej zelenej cibulky
2 strúčiky cesnaku
Soľ a korenie podľa chuti
Zelené bylinky podľa chuti – kôpor, petržlenovú vňať…
Postup:
Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na malé kocky. Dochutíme soľou, korením a preložíme do misky. K mäsku pridáme smotanu, vajcia, nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, bylinky a múku. Vymiešame cesto, ktoré by malo mať konzistenciu hustejšej smotany. Z cesta lyžicou dávkujeme na panvicu jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista