Hrnčekové dezerty sú veľmi obľúbené. Môže za to nielen rýchla a jednoduchá príprava obľúbenou hrnčekovou metódou, ale aj rôzne variácie obľúbených surovín, ktorých výsledkom sú vynikajúce dezerty. Nezabudnite vždy na merania surovín použiť ten hrnček s rovnakým objemom. Podstatou týchto receptov je to, aby boli suroviny v rovnakom pomere.
Hrnčekový smotanovo-krupicový bochník
Nadýchaný bochník z krupice a lahodnej kyslej smotany. Môžete ho doplniť obľúbeným ovocím, alebo pripraviť ako chutné raňajkové pečivo, či použiť ako korpus na tortu. Tú lahodnú chuť si zamilujete! :-)
Potrebujeme:
1 šálku krupice
1 šálku hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 šálku kyslej smotany
1/2 – 3/4 šálky kryštálového cukru
2 vajcia
120 g zmäknutého masla
1/2 lyžičky jedlej sódy
1 lyžičku octu
Štipku soli
Postup:
Vajcia ušľaháme s cukrom do peny. Potom pridáme kyslú smotanu, maslo a dobre všetko premiešame.
V miske zmiešame krupicu s múkou a postupne vmiešame do vaječnej zmesi. Nakoniec pridáme soľ a ocot so sódou. Vymiešame hladké cesto.
Cesto navrstvíme do do vymastenej a krupicou vysypanej formy a uhladíme. Podľa cuti môžeme pridať ovocie, orechy,sušené hrozienka…
Pečieme pri teplote 200 stupňov 30- 40 minút.
Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.
[notification type=“notification_info“ ]Tip: Pokiaľ často pečiete a radi si uľahčíte prácu, oceníte výhody moderných rúr. Napr. vstavané rúry od značky Gorenje ponúkajú automatické pečenie pre viac než 80 receptov. Stačí zvoliť typ jedla a jeho hmotnosť a rúra sa postará o zvyšok. Nemusíte tak riešiť teplotu ani čas pečenia. Čistenie rúry následne uľahčí funkcia AquaClean, s ktorou sa stáva čistenie mastnoty a zapečených škvŕn hračkou.[/notification]
Hrnčekový makový koláč
Mak je sám o sebe veľmi zdravou potravinou, predovšetkým vďaka vysokému obsahu vápnika. Okrom toho, je však aj veľmi chutný, obzvlášť v domácich makových dezertoch. Vyskúšajte napríklad nadýchaný makovník, ktorý pripravíte obľúbenou hrnčekovou metódou.
Potrebujeme:
4 vajcia
125 g masla
1 hrnček kryštálového cukru
1 hrnček mletého maku
1 hrnček hladkej múky
1 lyžicu prášku do pečiva
Mleté vlašské orechy – podľa chuti
Postup:
Do kastróla nalejeme vodu (alebo mlieko) a nasypeme do nej mak. Preložíme na plameň a varíme približne 5 minút. Potom zložíme z plameňa, prikryjeme pokrievkou a necháme 20 minút odpočívať. Následne mak scedíme.
V samostatnej miske rozšľaháme žĺtky s cukrom a maslom. Postupne primiešame vychladnutý mak a múku s práškom do pečiva. V ďalšej miske ušľaháme z bielkov a štipky cukru tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi.
Cesto navrstvíme do okrúhlej formy na pečenie, ktorú sme si vymastili maslom. Vrch môžeme posypať orechmi.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 30-40 minút.
Len 5 minút: Vyskúšajte úžasne jednoduchý hrnčekový koláč
Vynikajúca chuť a úžasne jednoduchá príprava. Doprajte si skvelý dezert, ktorý pripravíte skutočne bleskovo – v priebehu 5 minút. Potom stačí vložiť do rúry a o chvíľu si môžete užívať chutný a voňavý dezert.
Potrebujeme:
1 hrnček kryštálového cukru alebo trstinového
1 hrnček rastlinného oleja
2 hrnčeky bieleho jogurtu
2 hrnčeky polohrubej múky
2 hrnčeky mletého maku
4 žĺtky
1 bal. vanilkového cukru
1 bal. prášku do pečiva
Poleva:
150 g horkej čokolády
2 lyžice masla
Poznámka: 1 hrnček = 250 ml
Postup:
Je to skutočne veľmi jednoduché. Pripravíme si väčšiu misku a v nej dôkladne zmiešame všetky suroviny. Vymiešame jednotné cesto.
Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie a vylejeme naň cesto.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 35-40 minút (cesto môžeme otestovať dreveným špáradlom).
Hotový koláčik necháme vychladnúť. Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke rozpustíme čokoládu s maslom a polevu natrieme na koláč.
Bielky si odložte na iný chutný koláčik.
Hrnčekový čerešňovo-makový koláč
Vynikajúci koláčik, ktorý pripravíte za pár minút. Ak máte radi kombináciu lahodného makového cesta, šťavnatého ovocia a skutočne jednoduchej prípravy, tento dezert je pre vás tým pravým.
Potrebujeme:
2 hrnčeky mletého maku
1 hrnček kryštálového cukru
2 hrnčeky polohrubej múky
2 hrnčeky zaváraných čerešní (alebo višní)
1 hrnček mlieka
100 ml šťavy z čerešní
2 vajcia
10 lyžíc roztopeného masla
1 bal. prášku do pečiva
Postup:
Rúru nastavíme na 170 stupňov. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom. Do zmesi pomaly vmiešame múku s práškom do pečiva, mlieko, maslo a čerešňovú šťavu. Nakoniec do zmesi pridáme mak a čerešne.
Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie (prípadne ho vymastíme a vysypeme múkou).
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 170 stupňov 30 minút.
Necháme vychladnúť a koláčik posypeme práškovým cukrom.
Rýchly hrnčekový koláč bez vajec
Máte chuť na niečo dobré, bez zdĺhavého pečenia a zložitej prípravy? Vyskúšajte rýchly hrnčekový koláč z voňavého čokoládového cesta.
Potrebujeme:
1 šálka = 200 ml
1 šálku oleja
2 šálky vody
2 šálky cukru
4 šálky hladkej múky
20 g prášku do pečiva
6 lyžíc kakaa
1 lyžičku rumového extraktu
400 g slivkového džemu
1 lyžičku mletej škorice
Na posypanie:
Mleté vlašské orechy
Potrebujeme:
Múku zmiešame s kakaom, cukrom, práškom do pečiva a škoricou.
V inej miske zmiešame olej, vodu, rumový extrakt a džem. Mokré ingrediencie spojíme so suchými a vymiešame jednotné cesto. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený a vysypaný múkou.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 35 minút (dĺžka pečenie závisí aj od rúry).
Koláč podávame nakrájaný na kocky a posypaný orechmi.
Hrnčekový koláč s jahodami
Jahodovú sezónu si musíme užiť naplno, pretože zo šťavnatého červeného ovocia sa môžeme tešiť len raz do roka. Ak máte práve teraz vo svojej kuchyni čerstvé jahody, máme pre vás skvelý tip, ako ich zužitkovať. Pripravte si vynikajúci jahodový koláčik, ktorý zvládnete pripraviť raz-dva!
Potrebujeme:
1 šálka = 250 ml
2 väčšie vajcia
½ šálky slnečnicového oleja
2 a ½ šálky polohrubej múky
½ bal. prášku do pečiva
1 šálku mlieka
1 šálku kryštálového cukru
300 g čerstvých jahôd
1 bal. vanilkového cukru
Postup:
Múku zmiešame s práškom do pečiva. Vajcia ušľaháme s cukrom od peny, postupne pridáme olej, mlieko, vanilkový cukor a nakoniec múku s práškom do pečiva. Vymiešame cesto, ktoré navrstvíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na cesto uložíme jahody nakrájané na plátky.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.
Hrnčekový citrónový koláč
Svieži koláč s úžasnou citrónovou vôňou. navyše, jeho príprava je skutočne jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník.
Potrebujeme:
1 hrnček masla (studeného) – cca 250 g
½ šálky kryštálového cukru
2 šálky pohlohrubej múky
Na citrónovú náplň:
1 šálku kryštálového cukru
¼ šálku hladkej múky
4 vajcia
2 citróny (budeme potrebovať kôru aj šťavu)
Postup:
Plech s rozmermi 23 x 33 cm vystelieme papierom na pečenie.
Maslo nakrájame na kocky a vyšľaháme spolu s cukrom na haldkú hmotu. Postupne primiešame múku a vypracujeme jednotné cesto.
Cesto rozvaľkáme na tenký plát a uložíme na pripravený plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.
Kým sa cesto pečie pripravíme si citrónový krém. Vajcia vyšľaháme vo vodnom kúpeli s cukrom. Keď zmes získa penovú konzistenciu postupne primiešame citrónovú šťavu, kôru a múku. Vymiešanú hladkú hmotu zložíme z vodného kúpeľa a necháme približne 7-10 minút odpočívať.
Potom hmotu natrieme na upečené cesto a vložíme opäť do rúry. Pečieme ešte 20-25 minút.
Upečený koláč môžeme posypať práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)