Sušené paradajky sú vynikajúcou prísadou do mnohých pokrmov a aj obyčajnému jedlu dokážu dodať jedinečný šmrnc. Sušené paradajky som doteraz zvykla kupovať v obchode, ale povedala som si, prečo nevyskúšať ich výrobu doma? Výsledok stál skutočne za to a preto sa oň s vami rada podelím. :-)
Potrebujeme:
¼ šálky olivového oleja
Soľ
Oregano
Čerstvú bazalku
12 – 14 paradajok
1 hlávku cesnaku
4-5 ks kapary
Postup:
Rajčiny nakrájame na mesiačiky a stopky odstránime.
Plech na pečenie vymastíme olivovým olejom a uložíme naň kúsky paradajok. Paradajky pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a oreganom (môžeme použiť aj iné korenie napr. červenú papriku, čierne mleté korenie, atď.). Cesnak rozdelíme na strúčiky a tie vložíme medzi jednotlivé kúsky paradajok.
Plech vložíme do rúry nastavenej na teplotu 80 stupňov a necháme pri tejto teplote v rúre po dobu 10 hodín.
Ak vám tento spôsob prípravy nevyhovuje, môžete zvoliť tento postup: rúru vyhrejme na 180 stupňov, vložíme plech s paradajkami, zvýšime teplotu na 220 stupňov a necháme pri tejto teplote piecť 10-12 minút. Potom rúru vypneme, avšak neotvárame dvierka po dobu ďalších 4-5 hodín. Potom tento postup zopakujeme a rúru opäť neotvárame po dobu 4-5 hodín.
Pripravíme si čisté uzatvárateľné poháre.
Na dno nalejeme niekoľko kvapiek olivového oleja, vložíme kúsky paradajok spolu s cesnakom, pridáme niekoľko lístkov čerstvej bazalky a kapary. Opäť pokvapkáme olivovým olejom a takto vrstvíme, kým pohár nie je plný.
Do pohárov môžeme pridať aj olej z plechu, na ktorom sa paradajky piekli. Potom poháre uzavrieme a skladujeme v chladničke po dobu 3 týždňov.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: vk