Jemnučké rožteky zo zázračného kysnutého cesta bez kysnutia. Toto cesto môžete pokojne použiť aj na prípravu slaných dobrôt, pizze alebo rôznych koláčikov. Jeho neprekonateľnou výhodou je, že hoci chutí rovnako fantasticky ako iné kysnuté cestá, pracujete s ním hneď, bez čakania na vykysnutie. Skvelé, čo poviete? :-)
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
1 bal. prášku do pečiva
1 kocku (40g) čerstvého droždia
1 lyžičku soli
100 ml oleja
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
200 ml kyslej smotany
200 ml teplého mlieka
1 lyžicu cukru
Na potretie:
1 žĺtok
1 lyžicu teplého mlieka
Na posypanie:
Sezam, mak, orechy…
Postup:
Z mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Ostatné ingrediencie zmiešame v samostatnej miske (múku, prášok do pečiva, smotanu, olej, soľ). Potom do tejto zmesi pridáme kvások a vypracujeme jednotné cesto.
Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti s ktorými pracujeme hneď.
Každú časť cesta preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme do tvaru kruhu. Ten rozdelíme na 8 trojuholníkov, ktoré zrolujeme do tvaru rožtekov (na plnenie môžeme použiť ľubovoľné náplne – tvaroh, puding, čokoládu, alebo slanú náplň napríklad zo šunky a syra).
Rovnako postupujeme aj v prípade zvyšných 3 častí cesta.
Rožteky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 15 minút odpočívať. Potom ich potrieme zmesou rozšľahaného žĺtka a mlieka a posypeme ľubovoľnou posýpkou.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov, kým povrch pečiva nie ej zlatistý.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika