Pani Mária Palečková vo svojom vianočnom pečení nezabudla ani na sladké stálice na našich stoloch – grilážky a burziónky.
Ja som ich minulý rok skúsila práve podľa jej receptu a poviem vám, že tento rok určite budem robiť a to nielen na sviatky, ale prvú várku určite už teraz v októbri.
Moja rodina tieto domáce maškrty jednoducho miluje a preto chcem touto cestou poďakovať pani Márii za jej skvelé recepty.
Grilážky
Potrebujeme:
300g kr. cukor
250g maslo,
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1Salko
250g mleté orechy
Postup:
Cukor skaramelizujeme na najslabšom plameni.
Nemiešame, kým sa nerozpustí, potom pridáme maslo pomiešame.
Pridáme Salko, miešame a necháme zovrieť.
Pomiešame.
Zložíme z ohňa a pridáme orechy.
Zmes dobre zamiešame a plním oplátky.
Na roládky si nechám oplátky zmäknúť na čistej, vlhkej utierke, aby sa dali dobre zrolovať.
Burizónky
Potrebujeme:
4 celé vajcia
4 PL kakao
200 g pr. cukor
200 g tuk Cera
1 bal. burizóny
Postup:
Vajcia s cukrom a kakaom dáme šľahať nad parou.
Postupne pridáme 200 g tuk tuku.
Všetko šľaháme do zhustnutia.
Zložíme z plameňa.
Teraz do zmesi pridáme 1 bal burizónov.
Dobre premiešame vareškou.
Zmesou, ktorá nám takto vznikla si plníme oblátky.
Rovnako ako v prvom prípade, dajte oblátky zmäknúť na navlhčenú utierku, aby sa dali dobre zrolovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)