Domáce chuťovky z kysnutého cesta s úžasnou vôňou cesnaku a vynikajúcou náplňou. Sú mäkučké a vynikajúce aj na druhý deň.
Potrebujeme:
100 ml rastlinného oleja
500 ml mlieka
750 g hladkej múky
2 lyžičky soli
1 lyžičku cukru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 kocku čerstvého droždia (40 g)
125 g masla
11-12 strúčikov cesnaku
2 žĺtky
150 – 200 g natenko nakrájanej šunky
150 g strúhaného syra
Semienka alebo rascu na posypanie
Postup:
V troche teplého mlieka rozpustíme cukor a rozdrobíme droždie. Počkáme, kým vyjde kvások. V inej miske zmiešame múku so soľou. Pridáme kvások, zmäknuté maslo, zvyšné mlieko a olej. Vypracujeme jednotné cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Cesto preložíme na pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 4 časti, každú rozvaľkáme na tenký plát.
Pretlačený cesnak zmiešame so žĺtkom a túto zmes natrieme na každý plát cesta. Na náplň uložíme plátky šunky a posypeme syrom. Nakoniec každý plát zrolujeme, potrieme zvyšnou cesnakovo-žĺtkovou zmesou alebo samotným žĺtkom a posypeme semienkami.
Každú rolku nakrájame ostrým nožom na trojuholníky a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru nastavíme na 180 stupňov a kým sa zahreje, necháme trojuholníky podkysnúť na plechu.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: coolinarika