Vynikajúca domáca čalamáda je tou najlepšou prílohou ku každému jedlu. Prinášame vám tie najlepšie recepty.
Čalamáda za studena
Potrebujeme:
2,5 kg hlávkovej kapusty
1 kg papriky (ja som dala farebnú)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
0,5 kg cibule
0,5 kg mrkvy
15 dg kryšt. cukru
500 ml octu
1 dl oleja
1 deko
Postup:
Kapustu, mrkvu, cibuľu a papriku očistite a nastrúhajte na rezance.
Spravte si zálievku z cukru, octu, oleja a deka (to preosejte cez sitko, horčičné semiačko nedávajte) , premiešajte a vlejte do zmesi zeleniny.
Dobre premiešajte, nech sa zeleninka prepojí a nechajte 24 hodín stáť.
Potom už len naložte do fliaš aj so šťavou, uzavrite a odložte do chladu.
Nemusíte sterilizovať.
Zaváranina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete – u nás mizne skutočne rýchlo.
Z uvedenej dávky mi vyšlo mi cca 15 malých fľaštičiek.
Čalamáda s paradajkami
Potrebujeme:
Na pohár s objemom 3 litre
1 šálka cukru (100 g)
1 polievková lyžica soli
0,5 šálky 9% octu
3 ks čierneho korenia
3 ks klinčeka
3 ks nového korenia
zelené bylinky podľa chuti
Zelenina na 4 poháre s objemom 3 l.
1 hlávka kapusty – 1,2 kg.
Mrkva – 2 ks
Sladká paprika – 3 ks.
Cesnak – 1 hlávka
Paradajky – 7-8 kg.
Postup:
Príprava tejto pochúťky je veľmi jednoduchá a rýchla.
Kapustu nastrúhame, mrkvu nastrúhame a zmiešame.
Pripravíme si čisté poháre, na spodok navrstvíme zelené bylinky, na bylinky uložíme paradajky, kapustovo-mrkvovú zmes, paradajky a takto vrstvíme až dovrchu.
Do každého pohára pridáme soľ, cukor, ocot, korenie a doplníme vodou.
Takto pokračujeme s každým pohárom.
Poháre zatvoríme a sterilizujeme od bodu varu 12-13 minút.
Čalamáda Uncle Beans
Potrebujeme:
Fazuľa – 1 kg
Mrkva – 2 kg
Cibuľa – 2 kg
Paradajky – 4 kg
Sladká paprika – 2 kg
Rastlinný olej – 500 ml
Soľ – 4-5 lyžíc
Paradajkový pretlak – 200 g
Cukor – 300 g
Ocot 9% – 140 ml
Postup:
Fazuľu dáme namočiť noc vopred a potom uvaríme – nie celkom rozvariť, fazuľa sa ešte bude variť v šalátovej zmesi.
Paradajky rozmixujeme, alebo zomelieme v mlynčeku na mäso, papriku nakrájame nadrobno a očistenú mrkvu nastrúhame.
Cibuľu si nakrájame na väčšie kocky.
500 ml oleja nalejeme do väčšieho hrnca a na ňom osmažíme cibuľu, keď je sklovitá, pridáme paradajky, mrkvu, papriku, fazuľu, papriku , soľ a cukor, premiešame a varíme asi 40 minút.
Nalejte rastlinný olej (500 ml) do veľkej nádoby a dajte cibuľu.
Mala by sa vyprážať kvôli transparentnosti, občas sa miešať.
Potom pridajte drvené paradajky, varené fazuľa, mrkva, paprika, cukor (300 g), soľ (120 g).
Dobre premiešajte a prevarte.
Po varení varte 40 minút pri miernom ohni. 5 minút pred koncom varenia pridáme paradajkovú pastu (200 g) a ocot 9% (140 ml).
Poháre aj viečka je pred plnením potrebné sterilizovať.
Horúcu zmes plníme do pohárov, hneď zatvoríme, obrátime a prikryjeme – necháme vychladnúť a skladujeme ako klasické zaváraniny.
Moja obľúbená čalamáda
Potrebujeme:
2 kg kapusty
1 kg uhoriek
1 kg paprika
1 kg cibule
0,5 kg mrkvy – ak nemáte môžete vynechať
1 ks feferónka (ak nechcete, môžete vynechať)
nálev:
3 litre vody
0,8 litra octu
1 bal. deka
0,8 litra cukru
Postup:
Kapustu nakrájame na rezance, hlúb vyberieme, uhorky nakrájame na kolieska, papriku na prúžky, lepšie je farebná, krajší ukáže v pohároch.
Cibuľu na mesiačiky a mrkvu nastrúhame na strúhadle.
Všetky suroviny zmiešame, pridáme posekanú feferónku.
Pripravíme si nálev z 3 litrov vody, 0,8 litra octu, 0,8 litra cukru a deka, ktoré prevaríme, necháme variť 5 minút a dáme vychladnúť.
Vychladnutým nálevom zalejeme zeleninu, prikryjeme ju a necháme odstáť do druhého dňa.
Necháme vo vode ďalších 5 minút a vyberieme.
Obrátime hore dnom, aby sme zistili, či niektorá nepreteká, po 5 minútach obrátime späť, prikryjeme a necháme do druhého dňa vychladnúť. Uchovávame ako klasické zaváraniny.
Čalamáda z kalerábu
Potrebujeme:
4 kg kalerábu gigantu
2 kg cibule
2 kg papriky
5 ks veľkej mrkvy
12 šálok vody
3 šálky octu
3 šálky kr. cukru
1 bal. nakladač
Postup:
Všetko domáca úroda.
Giganty nastrúhame ako jablká a aj ostatné prísady nakrájame nadrobno.
Skvele vám pomôže kuchynský robot, ktorý urobí túto prácu za vás.
Všetku zeleninu zmiešame a preložíme do väčšieho vandlíka.
Na nálev zmiešame všetky prísady a privedieme do varu. Krátko povaríme a potom týmto nálevom zalejeme zeleninu. Necháme odležať 12 hodín.
Na druhý deň jednoducho navrstvíme do pohárov.
Zatvoríme a sterilizujeme – stačí len kým chytia viečka. Ja to robím tak, že poháre dám klasicky so hrnca s vodou.
Keď teplota dosiahne 100 stupňov, odstavíme z plameňa a poháre necháme v hrnci.
Takto vyzerajú poháre po zaváraní.
Maďarská čalamáda
Potrebujeme:
2,5 kg papriky červenej mäsitej
1 kg šalátových uhoriek
1 kg cibule
700 ml octu
700 g cukru
1 a pol lyžice soli
korenie čierne celé
korenie nové celé
klinčeky
bobkový list
Postup:
1. Papriku umyjeme, utrieme dosucha, pokrájame na pásy a potom priečne na menšie kúsky. Je vhodné kombinovať rôzne farby papriky, napr. červenú a bielu alebo červenú a žltú. Najkrajšia čalamáda však vznikne, ak sa skombinujú všetky farby papirky. Pridať môžeme aj dve chilli papričky, aby čalamáda získala jemne pikantnú chuť.
2.Pokrájame cibuľu na mesiačiky, uhorky šalátové postrúhame na na strúhadle.
3. Všetky komponenty krájame osobitne do nádob, keďže výsledný produkt budeme vrstviť.
4. Do hlbšej nádoby na dno dáme strúhané uhorky a posypeme ich soľou. Ako druhá vrstva ide paprika, ktorú taktiež osolíme. Ako posledná vrstva nasleduje cibuľa, opäť posypaná soľou.
5. Keď sú komponentny navrstvená, na vrch nasypeme 700g cukru.
6. Všetko spolu zalejeme octom (asi 7dcl). Octom iba popolievame vrchnú vrstvu, zmes sa nesmie miešať!
7. Zakryjeme obrusom a necháme 12 hodín odstáť v chladnej miestnosti.
8. Po 12 hodinách by všetko malo byť roztopené a čalamáda by mala byť ponorená v náleve. Ak je tak, zmes pomiešame varechou a pripravíme si prášok na zaváranie.
9. Do zmesi pridáme malú vrchovatú lyžičku pomôcky na konzervovanie a rozsypeme ju po celej čalamáde. Všetko dobre rozmiešame.
10. Zmes začíname plniť do pohárov. Na dno môžeme dať nové korenie, bobkový list a klinčeky. Zmes dobre natlačíme do pohárov, aby sa zmestil aj nálev.
11. Poháre dobre uzavrieme a odložíme do komory. Nie je potrebné ich sterilizovať.