Dômyselná metóda mrazenia jahôd: Takto si uchovajú všetky vitamíny a chutia ako čerstvé!

Jahody sú chutné v akomkoľvek stave: čerstvé, v džeme, kompótoch, koláčoch, zákuskoch i v jogurtoch.

Najlepšie sú tie, ktoré si sami dopestujete.

Ak máte bohatú úrodu, určite by ste si z nej chceli odložiť aj na zimu. Ale ako ich uskladniť tak, aby si udržali chuť a zachovali vitamíny?

To vám poradíme v dnešnom článku.

 

Ako správne mraziť jahody?

1. Jahody si dôkladne umyte. Je dôležité ich umývať rýchlo a po malých častiach, aby sa nemáčali vo vode príliš dlho.

2. Položte ich na papierové utierky a nechajte ich 20 minút schnúť.

3. Odstráňte stopky jahôd a nakrájajte ich na polovice.

 

 

4. Vezmite plastovú nádobu, prekryte ju plastovým vreckom a na spodok rozložte vrstvu jahôd.

Posypte práškovým cukrom a pridajte ďalšiu vrstvu jahôd. Opäť posypte cukrom. Cukor je dôležitou zložkou, pretože vďaka nemu jahody nestratia farbu, vôňu a ostanú šťavnaté.

5. Po dokončení tohto procesu vrecko zaviažte a nádobu vložte do mrazničky.

6. Po 2 dňoch, keď jahody zamrznú, bude mať vrecko tvar nádoby, v ktorej bolo vložené. Môžete ho vybrať a uložiť do mrazničky samostatne bez nádoby.

 

 

Využite túto overenú metódu a vychutnávajte si voňavé jahody plné vitamínov po celý rok!

Ďalší TIP na perfektné zmrazenie jahôd

Aby ste jahody úspešne zmrazili a nezmenili sa vám na kus ľadu, je potrebné presne dodržať tento postup.

Všetky kroky sú rovnako dôležité. Nikdy nezberajte jahody priamo po daždi!

Tieto jahody obsahujú veľa vody a sú pokryté čiastočkami zeminy, ktorá sa veľmi ťažko umýva.

Chuť týchto jahôd sa po zmrazení ešte zhorší. Budú bez chuti, alebo kyslé.

Pred mrazením jahody vždy ochutnajte. Ak sú sladké, môžete zamraziť. Ak nechutia až tak dobre, pripravte z nich radšej džem.

Najlepšie jahody na mrazenie sú stredne veľké jahody zberané za sucha. Postupujte podľa tohto návodu…

Postup:

1. Naplňte väčšiu nádobu studenou vodou, vložte do nej asi 1 – 2 kg jahôd a rýchlo, dôkladne poumývajte, aby ste zmyli všetku hlinu, či piesok.

 

 

2. Vodu zlejte a odstráňte stonky.

3. Skontrolujte všetky jahody a vyberajte iba tie pekné, zdravé. Čisté ovocie poukladajte na bavlnenú utierku.

 

 

4. Jahody musia byť dobre vysušené. Do každého vrecka vložte asi 200 – 300 g jahôd.

 

 

5. Vrecká s jahodami umiestnite do mrazničky tak, aby sa neprekrývali.

Keď ovocie trochu zmrzne, pretrepte vrecúška, aby ste zabránili zlepeniu mrazeného ovocia. Keď sú jahody úplne zmrazené, môžete vrecúška ukladať na seba.

Prajeme bohatú úrodu a krásne chutné jahody po celý rok!

 

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes