Jemné maslové sušienky, vanilkové rožteky alebo fantastické mrázikové kolieska, kedysi poznali a s láskou pripravovali už naše prababičky. Prinášame vám výber 13 najlepších domácich pečív, sušienok a čajových koláčikov, ktoré budú ozdobou sviatočného stola.
Jemné vanilkové pečivo
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
500 g masti
200 ml bieleho jogurtu
1 šálku kryštálového cukru
2 bal. vanilkového cukru
Na posypanie:
1 bal. vanilkového cukru
Práškový cukor
Na náplň:
Džem, marmeládu…
Postup:
Masť zmiešame s jogurtom a oboma druhmi cukru. Postupne pridávame múku a vypracujeme hladké cesto.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na plát hrubý približne 5 mm. Vykrajovátkom alebo skleneným pohárom vyrezávame jednotlivé tvary – záleží len na vás, či budete mať kolieska, kvietky alebo iné tvary.
Vykrojené tvary preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 150 stupňov 15 minút – všimnite si, že nie sú na povrchu dozlatista opečené.
Potom stačí lepiť dva kúsky dohromady pomocou ľubovolného džemu alebo marmelády. Posypeme zmesou práškového a vanilkového cukru.
Keksíky s malinovým džemom
Potrebujeme:
Cesto:
100 g masla izbovej teploty
75 g kryštálového cukru
2 lyžice bieleho vínneho octu
2 lyžice vody
200 g hladkej múky
Na malinovú náplň:
150 g malinovej marmelády
150 g práškového cukru
4 lyžice sladkej smotany
Postup:
V miske zmiešame šľahačom maslo, cukor, ocot a vodu. Postupne, do zmesi pridávame múku a rukami vypracujeme hladké cesto. Cesto vyformujeme do tvaru bochníka, zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.
Rúru zahrejeme na 200 stupňov a plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na dve polovice.
Každú polovicu rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika alebo kruhu – podľa toho, aký tvar chceme zo sušienok vykrajovať. Z cesta vykrajujeme jednotlivé kúsky a vytvorime na nich miesto na neskoršie pridanie náplne(v prípade obdĺžnikov spravíme ryhu v prostriedku cestu, v prípade kruhov priehlbinu lyžičkou).
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 12 minút.
Keď je pečivo upečené a vychladené, do priehlbín navrstvíme džem. Z cukru a smotany pripravíme zmes s konzistenciou pasty. Navrstvíme do cukrárenského vrecka a pečivko dozdobíme podľa svojej fantázie.
Pudingové mesiačiky
Potrebujeme:
440 g hladkej múky
220 g zmäknutého masla
150 g práškového cukru
80 g vanilkového pudingu
1 bal. vanilkového cukru
4 žĺtky
4 lyžice mlieka
Práškový cukor – budeme v ňom obaľovať hotové mesiačiky
Postup:
Do väčšej misky vložíme všetky suroviny – múku, maslo, cukor, pudingový prášok, žĺtky a mlieko. Z hmoty ušľaháme hladké cesto, z ktorého postupne tvarujeme jednotlivé mesiačiky.
Rožteky preložíme na plech vytlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhraitej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov, 15 minút.
Mesiačiky necháme vychladnúť a potom ich obalíme v práškovom cukre.
Kokosovo-citrónové guličky
Potrebujeme:
150 g kryštálového cukru
115 g masla izbovej teploty
80 g smotanového syra izbovej teploty
1 vajce
1 citrón – kôru a 2 lyžice šťavy
100 g strúhaného kokosu
½ lyžičky jedlej
1 lyžičku prášku do pečiva
300 g hladkej múky
2-3 lyžice práškového cukru
Postup:
Maslo ušľaháme s cukrom. Pridáme smotanový syr, vajce a ušľaháme do jednotnej hmoty. Kokos zamiešame s práškom do pečiva a jedlou sódou. Vmiešame do cesta a pridáme citrónovú kôru a šťavu. Nakoniec opatrne primiešame múku. Ak sa vám cesto zdá príliš mäkké, pridajte ešte 10 g kokosu a 1 lyžicu múky.
Cesto vložíme na 1 hodinu do chladničky. Z cesta formujeme guľôčky veľkosti vlašského orecha a tieto obalíme v práškovom cukre – cukor vytvorí na povrchu sladkú kôrku. Guľôčky prekladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo vymastený maslom. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút.
Vanilkové rožky bez vajec
Potrebujeme:
380 g hladkej múky
70 g práškového cukru
200 g Hery (môžeme nahradiť maslom)
80 g masla
1 vanilkový cukor
90 g mletých vlašských orechov
Na obaľovanie:
Vanilkový cukor 3-4 balíky
5 lyžíc práškového cukru
Poznámka: z tohto množstva pripravíte takmer 3 plechy týchto rožtekov. Na skúšku však môžete pokojne začať aj s polovičnou dávkou.
Postup:
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame vo väčšej miske a vypracujeme tuhé ale hladké cesto. Vložíme ho na 45-60 minút odstáť do chladničky.
Vychladené cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú poprášime práškovým cukrom. Z cesta začneme formovať jednotlivé rožteky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút, alebo kým povrch rožtekov nebude mať ružovkastý nádych.
Upečené rožteky obaľujeme v zmesi vanilkového a práškového cukru.
Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.
Čajové pečivo
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
½ kg masti alebo margarínu
3 vajcia
2 bal. prášku do pečiva
2 bal. vanilkového cukru
Strúhanú citrónovú kôru
Na ozdobu:
Čokoládovú polevu, sladké zdobenie…
Postup:
Zo všetkých prísad vymiešame hladké cesto. Cesto necháme cez noc odpočívať. Na druhý deň cesto rozvaľkáme a vykrajujeme ľubovolné tvary. Tie preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 150 stupňov, kým cesto nie je dostatočne upečené.
Upečené kúsky môžeme spájať džemom alebo marmeládou, alebo ozdobiť polevou alebo sladkým zdobením.
Mandľové kolieska s likérom
Potrebujeme:
120 g masla
250 g práškového cukru
Štipku soli
Kôru z ½ citróna
1 vajce
180 g hladkej múky
70 g kurkuričnej múky
100 g olúpaných a rozdvených mandlí
3 lyžice vaječného lekéru
Postup:
Zmäknuté maslo ušľaháme so 100 g práškového cukru. Pridáme vajce a dobre premiešame. V inej miske zmiešame oba druhy múky, rozdrvené mandle, citrónovú kôru a soľ. Sypkú zmes primiešame k zmesi masla, vajec a cukru. Rýchlo vypracujeme jednotné cesto, zabalíme ho do fólie a vložíme na 2 hodiny do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 3-5 mm a vyrežeme tvary s priemerom 5 cm. Na každom druhom kruhu vyrežeme vnútorný kruh s priemerom 3 cm.
Vyrezané cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 8-10 minút.
Na ozdobu si pripravíme celé lúpané mandle, ktoré rozdelíme na polovice a opražíme na panvici. V miske zmiešame zvyšný práškový cukor s likérom a túto zmes nanesieme na celé kruhy. Potom prikryjeme vyrezanými kruhmi a do stredu každého kúska vložíme mandľu. Nakoniec posypeme cukrom.
Máčané mrázikové kolieska
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
200 g masla
100 ml teplého mlieka
20 g droždia
Práškový cukor na posypanie
Rum podľa chuti
Trochu citrónovej kôry
Postup:
Do mlieka nasypeme cukor, droždie a trochu múky. Počkáme, kým vyjde kvások.
Keď vyjde kvások, zmiešame ho s ostatnými prísadami na cesto – zvyšnou múkou, cukrom, zmäknutým maslom, citrónovou kôrou a trochou rumu.
Nie je potrebné čakať, kým cesto vykysne, pracujeme s ním hneď. Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 5 mm. Pomocou vykrajovátka z cesta vykrajujeme kolieska, alebo iné tvary. Aby sa dali neskôr navliecť, je potrebné, aby boli vyrezané aj v strede.
Následne vyrezané cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 20 minút.
Po upečení prichádza časť, vďaka ktorej získajú kolieska svoju nezameniteľnú chuť a typickú podobu. Upečené kolieska navlečieme na niť a namočíme do horúcej vody a hneď vytiahneme a obalíme v cukre.
Maslové pečivo na sviatočný stôl
Potrebujeme (na 15 kusov):
100 g zmäknutého masla
40 g práškového cukru
1 bielok – izbovej teploty
1 bal. vanilkového cesta
160 g hladkej múky
1 lyžica džemu podľa chuti
Voliteľné: ½ lyžičky kukuričnéo škrobu
Postup:
Rúru nastavíme na 200 stupňov. Maslo vymiešame s cukrom a postupne pridáme bielok, múku a vanilkový cukor. Dôkladne vymiešame hladké cesto.
Cesto vložíme do cukrárenského vrecka a na plechu vystlanom papierom na pečenie tvarujeme ľubovoľné tvary – kvietky, hviezdice.
Do stredu navrstvíme trochu džemu (ak je džem príliš tekutý, môžeme doň pridať škrob, ktorý spôsobí, že džem zhustne) a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 220 stupňov približne 12 minút,alebo kým povrch pečiva nie je zlatistý.
Vynikajúce pudingové pečivo
Potrebujeme:
Na cesto:
500 g hladkej múky
1 kocka čerstvého droždia
75 g kryštálového cukru
Špetka soli
200 ml teplého mlieka
Na náplň:
1 bal. vanilkového pudingu
2 lyžice cukru
500 ml mlieka
Hrsť sušených hrozienok
Na potretie:
100 ml vody
2 bal. vanilkového cukru
Postup:
Z pudingového prášku, cukru a mlieka uvaríme puding.
Kvasnice rozmelíme do teplého mlieka a pridáme 1 lyžicu cukru. Počkáme, kým vyjde kvások. V miske zmiešame múku so soľou, zvyšným cukrom, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenký plát. Potrieme vychladnutým pudingom, posypeme hrozienkami a opatrne zrolujeme. Narežeme na pásiky hrubé cca 1,5 cm.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra zahreje, necháme ešte chvíľu podkysnúť na plechu.
Pečieme pri teplote 180 stupňov, kým povrch slimáčikov nie je zlatistý.
Ešte horúce pečivo potrieme zmesou vody a vanilkového cukru.
Roztomilé sušienky „hríbiky“!
Potrebujeme:
460 g hladkej múky
200 g masla
150 g práškového cukru
1 lyžičku vanilkového cukru
2 vajcia
40 g škrobu
1 bal. prášku do pečiva
1 lyžicu kakaa
Postup:
Zmäknuté maslo ušľaháme metličkou s práškovým a vanilkovým cukrom. Do hmoty postupne vmiešame obe vajcia – jedno po druhom.
Nakoniec vmiešame do hmoty múku spolu s práškom do pečiva a škrobom.
Vypracujeme jednotné cesto, ktoré prikryjeme fóliou a vložíme na 30 minút do chladničky.
Cesto rozdelíme na 46-48 guličiek približne rovnakej veľkosti a rozložíme ich na plech, vystlaný papierom na pečenie.
Tenké hrdlo nádoby (alebo tenkú rúrku) vložíme do kakaa a potom v strede každej guličky urobíme odtlačok – nohu hríbika.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 minút.
Necháme vychladnúť a môžeme si pochutnávať.
Krehké čokoládové sušienky so smotanovým krémom
Potrebujeme:
1 vajce
80 g masla izbovej teploty
100 g práškového cukru
3 lyžice kakaa
100 ml mlieka
130 g polohrubej múky
1 lyžičku prášku do pečiva
½ – 1 lyžičku vanilkovej arómy
Krém:
150 ml smotany na šľahanie 33%
3 lyžice práškového cukru
½ balíka stužovača do šľahačky
Postup:
Maslo vyšľaháme s cukrom a vajíčkom do peny. Postupne pridáme kakao a múku s práškom do pečiva. Nakoniec do cesta pomaly vmiešame mlieko, vanilkovú arómu a dôkladne vymiešame metličkou. Cesto preložíme do cukrárenského vrecka a dávkujeme na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru okrúhlych sušienok.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 10-12 minút.
Smotanu ušľaháme so stužovačom a cukrom.
Upečené sušienky necháme vychladnúť, na jeden kúsok navrstvíme šľahačku a prikryjeme druhou polovicou.
Môžeme podávať.