Jahodová sezóna je opäť tu a obľúbené sladké ovocie si môžeme užiť naplno. Prinášame vám vynikajúci recept na osviežujúci letný dezert z jahôd, smotanovo-pudingového krému, želatíny a lahodného cesta. To je dobrota!
Potrebujeme:
Základ:
100 g hladkej múky
100 g vychladeného masla
100 g práškového cukru
1 bal prášku do pečiva
3 lyžice studenej vody
Náplň:
3 bal. vanilkového pudingu
1 liter mlieka
5 lyžíc kryštálového cukru
3 tégliky kyslej smotany
Vrchná vrstva:
500 – 750 g čerstvých jahôd
2 bal. želatíny
Postup:
Maslo nakrájame na kocky a zmiešame s cukrom, múkou, práškom do pečiva a vodou. Vypracujeme jednotné tuhé cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto zabalíme do fólie a vložíme do chladničky, kým pripravíme krém.
Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme hustý puding. Keď je hotový, zložíme ho z plameňa a necháme vychladnúť. Do vychladnutého pudingu vmiešame smotanu.
Cesto vyberieme z chladničky, rozvaľkáme na pracovnej doske a vložíme do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Na cesto navrstvíme krém a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút.
Po uplynutí tohto času vyberieme koláč z rúry a pripravíme si želatínu podľa návodu na obale. Na vrch koláča uložíme umyté jahody prekrojené na polovice a zalejeme želatínou. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: tortekolaci